Tanorexia (dependenta de bronzare) - cauze, tratament

Tanorexia (dependenta de bronzare) – cauze, tratament

0

Tanorexia sau dependenta de bronzare este un sindrom rar, care se manifesta la personaele care vor sa se bronzeze excesiv la soare sau prin alte metode de bronzare, cum sunt cabinetele de bronzare, cu scopul de a obtine un ten mai inchis la culoare a pielii.

Cuprins:

  1. Ce este tanorexia?
  2. Tanorexia – cauze
  3. Tanorexia – cum se trateaza?

Tanorexia – obsesia de a fi bronzat

Multe femei si tineri intre 15 si 40 de ani au aceasta obsesie: sa aiba pielea aramie si sa fie mereu bronzati. Pentru asta multi recurg la solarele artificial.

Aceste aparate inventate prin anii 80 de americani sunt interzise in multe tari din lume, din pricina efectelor lor negative legate de incidenta cancerului de piele.

Persoanele care sufera de tanorexie au mereu impresia ca pielea lor este alba si se duc la solar sau se expun la soare mult prea des. Explicatia e legata si de un alt fenomen: soarele stimuleaza productia de melatonina (pigmentul care coloreaza pielea) iar acest fenomen elibereaza endorfine. Acestia sunt hormoni care provoaca o stare de bine si care calmeaza durerea, aproape ca un drog. Deci, se creaza o stare de dependenta.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a clasificat aparatele cu raze UV drept cancerigene in 2012, fiindca utilizarea lor creste riscul de melanom cu 20%, dupa cum afirma specialistii.

Cei care sunt dependenti de bronzare nu se multumesc cu soarele din timpul sezonului estival, ci vor sa fie bronzati continuu. Atunci se expun mereu la soare, indiferent de anotimp, apeland, evident la cabinele UV.

Tanorexia – cauze

Persoanele care sufera de tanorexie au o perceptie deformata asupra propriului corp, fiindca nu sunt niciodata multumiti de pielea lor, care li se pare prea pala. Exact cum anorexicele se cred grase.

Ceea ce nu stiu acesti oameni este ca pielea “isi aminteste” vreme de 20-25 de ani de excesul de radiatii la care a fost supusa si se poate “razbuna” mai tarziu sub forma cancerului de piele.

Bronzatul artificial nu aduce niciun beneficiu organismului, cum afirma profesionistii in bronzare. Aportul de vitamina D nu are nicio legatura cu expunerea la razele UV.

Tanorexia – cum se trateaza

E nevoie de un tratament pe mai multe planuri:

  • psihoterapie,
  • tratament medicamentos care sa rezolve anxietatea, depresia si tulburarile obsesional-compulsive.

In Franta senatorii au votat impotriva cabinelor de bronzare

Desi guvernul nu este de acord, senatorii francezi au votat recent interzicerea cabinelor de bronzare. Legea nu va putea fi aplicata decat dupa ce va fi validata de Adunarea Nationala.

Australia a aprobat legea deja din ianuarie 2015, iar Brazilia din 2009.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.