Taxa pentru… sanatatea noastra. Guvernul ne pregateste o noua taxa

0

Taxa pentru zahar, asta vrea sa introduca guvernul, „Pentru sanatatea dumneavoastra”. Nu e sarcasm, e motivatia oficiala: consumam prea mult zahar, iar zaharul ne imbolnaveste. Noul ministru de finante recunoaste ca alimentele si bauturile foarte dulci ar putea fi supraimpozitate.

Un model este Marea Britanie, care si-a facut calculele si din 2018 vrea sa introduca o taxa pe zahar. In cazul bauturilor carbogazoase, pretul ar putea creste cu 93 de bani sau cu 1,24 lei, cat este contravaloarea in lei in functie de numarul de grame cat contine 100 ml de suc.

Ministrul de finante sustine ca sunt formule prin care cresterile de pret pot fi evitate.

“Va fi un procent, nu pot sa va spun daca va fi din doua cifre sau o cifra. Nu orice taxa se duce in pret, un exemplu concret, la nivelul accizei.”, a spus Ionut Misa, ministrul de Finante.

De ce ar introduce Guvernul o taxa pe zahar? Oficial, e acelasi motiv precum cel invocat in alte parti ale lumii: ca sa descurajeze consumul de zahar, una din cauzele principale ale obezitatii, mai ales la copii.

Banii colectati din taxa pe zahar vor fi directíonati catre programe de sanatate

Daca ministerul de Finante va face aceleasi calcule ca si britanicii, atunci o sticla de suc la jumatate, de exemplu care contine 11 grame de zahar se va scumpi. Cu aproape 60 de bani. Daca costa acum 2,43 de lei va ajunge sa coste undeva la 3 lei.

Potrivit ministerului de finante, banii colectati din taxa pe zahar vor fi directíonati catre programe de sanatate.

sursa

Share.

Leave A Reply