150 de oameni de stiinta s-au intalnit in SECRET pentru a pregati o tehnologie medicala revolutionara

0

Aproximativ 150 de oameni de stiinta, avocati si antreprenorii s-au intalnit in secret, la inceputul saptamanii trecute, pentru a discuta despre posibilitatea crearii un genom uman in intregime sintetic.

Printre organizatori se. numara si George Church, profesor de genetica la Harvard Medical School.

Acest lucru inseamna ca oamenii de stiinta ar putea recrea chimic materialul genetic care a trecut in mod natural de la parinti la copii.

In timp ce acest lucru ar putea insemna progrese majore pentru stiinta biologica si sanatatea publica, unii experti au exprimat ingrijorarea fata de etica ideii. Unii dintre ei considera ca ceva atat de semnificativ nu ar trebui discutat in spatele usilor inchise.

La reuniune a fost invitat numai reprezentantul Harvard Medical School din Boston, iar participantilor le-a fost cerut sa nu contacteze mass-media sau sa posteze pe Twitter despre asta.

Proiectul numit HGP-Scriere: Testarea Genomilor Mari, Sintetici in Celule isi propune sa “sintetizeze un genom uman complet intr-o linie de celule intr-o perioada de zece ani.”

Printre organizatori se numara si George Church, profesor de genetica la Harvard Medical School; Jef Boeke, director al Institutului de sisteme genetice de la NYU Langone Medical Center; Andrew Hessel, o “futurista” in grupul de cercetare bio/ nano la Autodesk si Nancy J . Kelley.

Church a explicat ca proiectul, care nu este finantat inca, are ca obiectiv principal imbunatatirea capacitatii de sintetizare a firelor lungi de ADN pentru a le utiliza la animale, plante si microbi.

Oamenii de stiinta, in prezent, sunt capabili sa manipuleze ADN-ul din celule pentru diverse scopuri, inclusiv producerea insulinei pentru diabet zaharat. Sintetizarea intregului genom ar permite mult mai multe schimbari semnificative. Insa, unele aspecte ale conceptului au fost deja intampinate cu critici.

Intr-un eseu, Drew Endy – profesor de Bioinginerie de la Universitatea Stanford si Laurie Zoloth – profesor de etica medicala si umanism la Universitatea Northwestern (Chicago) – explica faptul ca sinteza genomului uman este un “gest moral enorm”.

Daca ar fi creat genomul sintetic, acesta ar fi testat in laborator, prin implantarea acestuia intr-o celula umana in locul celei existente. Desi acest lucru nu inseamna ca cercetatorii ar putea sa creeze un om sintetic, cercetatorii se intreaba ce s-ar putea face daca oamenii de stiinta ar fi capabili sa modifice genomul uman.

“De exemplu, ar putea oare oamenii de stiinta sa sintetizeze un genom uman modificat, care sa fie rezistent la toate virusurile naturale? Ei ar putea face acest lucru, probabil, in scopuri pur benefice, dar daca altii ar incerca sa sintetizeze virusuri modificate, care au trecut peste o astfel de rezistenta? S-ar putea face ca acest lucru sa inceapa o cursa de arme in ingineria genomului?”,se intreaba cercetatorii intr-un eseu publicat in revista Cosmos.

Dupa cum sintetizarea genomului uman ar avea implicatii uriase pentru stiinta, cercetatorii sustin ca discutiile cu privire la acest concept ar trebui sa fie “pluraliste, publice si deliberative.”

Odata cu aceasta, oamenii de stiinta afirma ca ar fi necesar sa se includa sfatul unui set divers de perspective, de la avocati si autoritati de reglementare pana la teologi, filozofi si specialisti in etica.

“Crearea unei noi vieti umane este una dintre ultimele procese umane asociate, care nu a fost inca pe deplin industrializata. Ramane un act de credinta, bucurie si speranta. Iar in ce priveste discutiile pentru a sintetiza, in premiera, un genom uman nu ar trebui sa aiba loc in incaperi cu usile inchise”, scriu Endy si Zoloth.

sursa

Share.

Leave A Reply