Terapia fara interferon - cat vor mai astepta pacientii

Terapia fara interferon – cat vor mai astepta pacientii

0

Noi precizari de la CNAS referitoare la momentul in care circa 5.000 de pacienti cu hepatita C vor beneficia de noua terapie in domeniu, care asigura vindecarea in proportie de 98% – terapia fara interferon!

Din iunie pana in septembrie 2015 a durat procesul de negociere a contractelor tip cost-volum-rezultat pentru moleculele cu indicatii în terapia fara interferon a hepatitelor cronice virale C si a cirozei hepatice. Contractul prevede faptul ca CNAS va plati doar tratamentul pacientilor la care se obtine rezultat medical cand se aplica terapia fara interferon.

De asemenea, compania castigatoare va suporta o serie de investigatii: viremiile de initiere si finale ale pacientilor si fibroscan pentru stabilirea gradului de fibroza. De asemenea, semnatara contractului va sustine un program de monitorizare a pacientului pentru a garanta rezultatul medical in cazurile in care se urmeaza terapia fara interferon.

Terapia fara interferon – saptamana viitoare se stabilesc actele ce trebuie depuse la dosar

Saptamana viitoare, comisia de experti pentru afectiuni hepatice din cadrul CNAS se va întruni pentru a stabili procedura de aprobare a dosarelor celor care vor beneficia de terapia fara interferon, precum si documentele necesare a fi depuse la dosar (referate, consimtamantul informat etc ). Aceasta procedura va fi comunicata caselor de asigurari de sanatate.

Procedura prevede ca dupa încheierea contractelor, medicamentele urmeaza sa intre conditionat în lista de medicamente compensate si gratuite. Contractele vor intra în vigoare începand cu data de 1 a lunii urmatoare publicarii în Monitorul Oficial a Hotararii de Guvern care va prevedea modificarea actualei liste de medicamente compensate si gratuite, prin includerea acestor noi molecule.

Banicioiu: De ce 5.000? “Niciun stat nu îsi poate permite sa trateze toti pacientii infectati cu virusul hepatitei C”

“Contractul cost-volum rezultat va fi încheiat pe o perioada de un an. Noul tratament pentru hepatita C va fi administrat bolnavilor cu stadiul IV de fibroza si fara alternativa terapeutica”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

“Tratamentul trebuie sa fie corect administrat, monitorizat foarte atent de catre medicul specialist si medicul de familie, pentru ca virusul sa nu devina rezistent la tratament, iar pacientul sa nu ajunga în situatia în care nu mai exista solutie pentru boala sa. Niciun stat, indiferent cati bani are, nu îsi poate permite în acest moment sa trateze toti pacientii infectati cu virusul hepatitei C. Romania este printre primele tari europene care introduce noua terapie”, spunea Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, referitor la terapia fara interferon.

Hepatita C – cum se transmite. Ce trebuie sa stie adeptii tatuajelor si piercingurilor

Hepatita C se transmite atunci cand sangele infectat cu virusul hepatic C intra în organismul unei persoane avand un sistem imunitar slabit. De asemenea, poate aparea ca urmare a contactelor sexuale neprotejate (fara prezervativ), si mai rar, de la mama infectata catre nou nascut, în timpul nasterii.

Grupuri cu risc crescut de a contracta hepatita C:

persoane care au suferit transfuzii de sange sau transplant de organe;
persoane afectate de hemofilie (peste 60% din cazuri);
utilizatori de droguri injectabile;
medici, stomatologi si personal spitalicesc;
copii nascuti din mame infectate cu virusul hepatic C;
familii ale persoanelor infectate;
persoane cu parteneri sexuali multipli;
adepti ai tatuajelor si piercingurilor.

Statisticile releva faptul ca peste 80% dintre persoanele infectate cu virusul hepatic C vor dezvolta o hepatita cronica. Dintre acestea, daca hepatita C ramane netratata, aproximativ o treime vor dezvolta ciroza hepatica în mai putin de 20 de ani de la infectare, o alta treime vor progresa catre ciroza în aproximativ 30 de ani de la infectarea cu virusul hepatic C, iar o ultima treime poate progresa spre ciroza, care poate evolua destul de lent, incat sa fie putin probabil ca acestia sa mai dezvolte aceasta afectiune în timpul vietii, se precizeaza intr-un material al DSP Bihor.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.