Test ce identifică şapte tipuri de cancer la sân

Test ce identifică şapte tipuri de cancer la sân

2

cancer la sanUn test ce identifică şapte tipuri de cancer la sân, cu ajutorul proteinelor-cheie din celulele canceroase, ar putea fi disponibil în doi ani, ajutându-i pe medici să descopere tratamente eficiente şi să crească rata de supravieţuire, arată un studiu al cercetătorilor britanici, potrivit bbc.co.uk.

Echipa de cercetători britanici de la Universitatea din Nottingham, coordonată de Andy Green, a pus la punct o metodă ce analizează zece proteine-cheie din celulele canceroase, cu ajutorul cărora se pot identifica şapte tipuri biologice diferite de cancer la sân.

cancer san

Există zece forme diferite de cancer la sân

Anul trecut, cercetătorii au arătat că există zece forme diferite de cancer la sân, bazate pe structura genetică a pacientelor, iar fiecare tip are un impact diferit asupra ratei de supravieţuire.

Cu toate acestea, cele zece tipuri diferite de cancer pot fi identificate prin teste genetice detaliate, care sunt inaccesibile pentru majoritatea pacientelor, pentru că au costuri ridicate.

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă britanici au căutat “semnătura” fiecărui tip de cancer în 1.073 de mostre obţinute dintr-o bancă de ţesuturi, descoperind că 93% dintre celule se încadrau exact în cele şapte tipuri de cancer, restul de 7% fiind mai greu de clasificat.

Verificări ulterioare au arătat că toate cele şapte tipuri sunt definite de nivelurile şi de combinaţiile diferite dintre zece proteine regăsite în celulele canceroase.

Dintre aceste proteine fac parte două identificate de obicei în celulele canceroase – receptorul pentru estrogen (ER) şi HER2 -, precum şi altele, care nu sunt testate în prezent, cum ar fi p53, citocheratinele, HER3 şi HER4a.

cancer mamar

În prezent, pentru identificarea tumorilor canceroase sunt analizaţi doi markeri biologici, iar tehnologia necesară măsurării proteinelor din mostrele de ţesut există în majoritatea laboratoarelor de analize din Marea Britanie, a precizat Andy Green, coordonatorul studiului, publicat în the British Journal of Cancer.

Până în 2050 obiectivul este de a  învinge cancerul la sân

“Trebuie să ne asigurăm că tratamentele ce salvează şi prelungesc viaţa, disponibile în clinici, sunt folosite mai eficient, astfel încât, până în 2050, să atingem obiectivul de a învinge cancerul la sân”, a declarat Delyth Morgan, preşedinte executiv al campaniei împotriva cancerului la sân, care a finanţat studiul cercetătorilor britanici.

sursa: http://www.descopera.ro

Share.

2 Comments

  1. Pingback: Think Pink sau La vie en (altfel de) rose | The Reading Effect

  2. Pingback: La vie în altfel de roz | the reading effect

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.