Testare gratis, de cancer, la toate femeile!

Testare gratis, de cancer, la toate femeile!

0

Ambasadorul SUA la Bucuresti se implica in Sanatate! Hans Klemm vrea “sa incurajeze” ministerul sa faca fara plata, pentru toate femeile, metodele disponibile de depistare precoce, pentru cancer.

Hans Klemm a aratat, la seminarul “We Can, Advocacy, Educatie si Outresch in cancerul la san si de col uterin”, ca “Detectarea precoce si metodele de screening pot preveni cancerul (…). România a recunoscut acest fapt prin strategia sa nationala pentru sanatate 2014 – 2020 si domnul ministrul a discutat o serie de masuri pentru prevenirea si detectarea precoce a cancerului si as vrea sa incurajez in continuare Ministerul Sanatatii sa faca metodele de detectare precoce a cancerului disponibile, fara plata, pentru toate femeile, arata Mediafax.

Nicolae Banicioiu: Intentia vizeaza 65% dintre femeile eligibile. Obiectivul nostru depinde de cadrele medicale…

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a explicat ca Ministerul Sanatatii are un programul de screening pentru cancerul de col uterin, iar in anul ce vine, exista dorinta de a creste alocarile, prin buget, pentru screeningul de cancer de col uterin: “Intentia noastra este ca in cei cinci ani de program (programul a demarat in august 2012 – n.r.) sa testam 65% din populatia eligibila“.

“Obiectivul nostru depinde de cadrele medicale care deruleaza programul si din aceasta cauza apelul meu se indreapta catre medicii de familie pentru implicarea mult mai activa. Pana in prezent, doar 40% dintre medicii de familie sunt implicati in activitatea de mobilizare a femeilor pentru participarea la screening”, spunea la sfarsitul anului trecut Nicolae Banicioiu.

Testarea gratuita, accesibila acum tuturor femeilor intre 25 si 64 ani

Programul de testare gratuita a femeilor este coordonat de noua unitati regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice “Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” din Bucuresti si “Prof. dr. I. Chiricuta” din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iasi, Spitalul Clinic de Urgenta ”Sf. Pantelimon”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “prof. dr. Alfred Rusescu”, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures.

Ce isi propune acest program? Testarea gratuita a tuturor femeilor intre 25 si 64 ani. Screeningul pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin consta in testarea prin metoda frotiului cervical Babes-Papanicolaou. Sunt incluse in program femeile in varsta de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea in cadrul programului se opreste la femeile care au implinit varsta de 64 de ani, numai daca acestea au ultimele trei frotiuri cervicale Babes-Papanicolaou normale.Nu sunt eligibile femeile care prezinta absenta congenitala a colului uterin sau histerectomie totala pentru afectiuni benigne si femeile carora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.

In cadrul programului exista aproape 100 de retele unde se recolteaza probe pentru testarea Babes- Papanicolau.

Pentru efectuarea tesului Babes- Papanicolau in cadrul programului, o femeie care este eligibila trebuie sa se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare si pentru a obtine date despre centrul de recoltare. Dupa recoltarea intr-un centru specializat, femeile primesc rezultatul dupa 30 de zile, la medicul de familie. Daca acesta este pozitiv, vor fi indrumate pentru investigatii suplimentare, daca rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o noua testare dupa cinci ani.

Pâna in prezent, aproape o jumatate de milion de femei au beneficiat, in Romania, de teste gratuite Babes-Papanicolaou: circa o zecime au iesit pozitive, iar aproximativ 2.000 s-au dovedit a fi maligne.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.