Testari gratuite la centrul de memorie (VIDEO)

Testari gratuite la centrul de memorie (VIDEO)

1

Depresia si dementa, afectiuni nu doar frecvente, dar si cu legatura intre ele, reprezinta punctul de interes al specialistilor de la Centrul Memoriei Timisoara. Cu scopul de a constientiza populatia ca aceste boli exista si ca depistarea lor precoce inseamna o viata mai buna, specialistii de la Centrul Memoriei au oferit, timp de trei zile in luna Alzheimer, testari gratuite pentru depresie si memorie. Toti cei interesati sa afle raspuns la starea lor de sanatate au putut beneficia de sfaturile specialistilor.

„ Reluam, ca in fiecare an, testarile de memorie in numele unei zile foarte importante, care a devenit intre timp luna – Luna Mondiala Alzheimer. Si atunci noi reluam, in favoarea acestei zile, un numar de actiuni – care s-a demonstrat a fi nevoie mai multe si mai expandate – asa incat am facut trei zile dintr-o zi, asa incat vom face testari de memorie si am cuplat principalul factor de risc psihiatric, depresia. Si atunci testam depresia si memoria populatiei”.

“Sunt testari, nu sunt consultatii. Tocmai asta e si ideea. Nu ne extindem pe consultatii pentru ca o consultatie ar dura o ora si atunci eficacitatea noastra ar fi foarte mica. O zi nu are multe ore. Si atunci testam. O testare dureaza in mod normal 10-20 de minute, in functie de rapiditatea persoanei care raspunde, dam un rezultat prezumtiv, il trimitem la medicul de familie tintit, si apoi medicului de familie ii cerem un feed-back, in sensul ca o scrisoare medicala trebuie sa aduca dupa ea o trimitere pentru investigatii suplimentare. Si in momentul in care avem acea trimitere putem sa ne permitem sa largim paleta de investigatii si sa facem mai mult. In cazul depresiei, o consultatie amanuntita, ca asa este depresia – o boala amanuntita, iar in cazul unei posibile demente – imagistica cerebrala si alte teste mai profunde si asa mai departe.”, explica dr. Aurora Heim, medic primar psihiatrie.

Scopul testarilor de memorie este dublu: in primul rand constientizarea faptului ca dementa exista si poate afecta pe oricine.

Indiferent cat de frica ne este sa acceptam, creierul nostru ne guverneaza si in momentul in care se strica, s-a stricat si functiile noastre vor fi din ce in ce mai reduse si mai putin eficace pentru a trai in lumea aceasta.

Nu exista medicatie eficace ca sa vindecam dementa

Si doi: depistarea precoce a dementei intr-un stadiu cat mai tratabil posibil, avand in vedere ca se stie ca tratamentul este simptomatic in dementa, nu exista medicatie eficace ca sa vindecam dementa, exista doar medicatie care poate sa lungeasca evolutia acestei afectiuni.

Testarile gratuite de memorie vor fi posibile si in urmatoarele luni

Cei care nu au aflat la timp despre actiune sau nu au reusit sa ajunga trebuie sa stie ca aceste testari vor fi repetate si in lunile urmatoare.

autor: Delia Sescu Barbu

GALERIE FOTO:

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Testare a memoriei şi depresiei | West City Radio 88,8 FM - Radio Timisoara

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.