Testari gratuite pentru masurarea densitatii osoase si evaluarea riscului de fractura la Ziua Mondiala a Osteoporozei 19-21 octombrie

0

1503_articolVineri, 19 octombrie se dă startul manifestărilor dedicate Zilei Mondiale a Osteoporozei 2012. Conceptul este dezvoltat și implementat de compania de comunicare medico-socială Houston NPA pentru Asociația pentru Prevenirea Osteoporozei în România (ASPOR), în parteneriat cu Societatea Română de Osteoporoză și Boli Musculoscheletice.

Programul va aduce împreună pacienții cu osteoporoză, familiile acestora și cadrele medicale  implicate în abordarea acestei afecțiuni.

În data de 19 octombrie, la Crystal Pallace Ballrooms va avea loc o amplă conferință la care își dau întâlnire 150 de specialiști din diferite ramuri ale medicinei: medicină de familie, reumatologie, endocrinologie, ortopedie, medicină internă, getriatrie, gerontologie, balneofiziokinetoterapie și recuperare medicală. Conferința este creditată EMC (9 puncte medici, 12 puncte asistenți) și EFC (16 puncte farmaciști), iar printre lectori se află nume  mari din domeniul medical – a se consulta programul atașat.

Participare gratuită pentru pacienți

Sâmbătă, în centrul de interes vor fi persoanele diagnosticate cu osteoporoză, care pot participa gratuit, alături de familiile lor, la conferința de informare medicală  susținută de lectori cu experiență în tratarea osteoporozei. Sesiunile de prezentări vor avea loc la Crystal Pallace Ballrooms (Calea Rahovei 198 A, sector 5 – zona Piața George Coșbuc), între orele 10.00 și 16.00 Pe parcursul întregii zile, participanții vor putea face gratuit testări pentru măsurarea riscului de fractură (FRAX) la standul Servier și test de screening pentru determinarea densitometriei osoase cu ajutorul ultrasunetelor, cu un aparat pus la dispoziție de Medist. În plus, aceștia vor primi vouchere cadou pentru un consult endocrinologic gratuit și 50% reducere la testul Dexa (Osteodensitometrie) pentru 3 segmente. Pentru înscrieri:  HYPERLINK “mailto:evenimente@houston.ro” evenimente@houston.ro sau la telefon: 0725.221.016 , respectiv 021-317.09.43.

21 octombrie, Parcul Copiiilor: muzică și sport în cadrul „Mișcării împotriva osteoporozei”

La „Mișcarea împotriva osteoporozei”  sunt invitați toți bucureștenii duminică, de la 11.00 la 14.00,  în Parcul Lumea Copiilor (intrarea în parc zona Palatul Copiilor). Va fi prezentat un program special de activități fizice adaptat persoanelor cu osteoporoză și cu risc crescut de osteoporoză susținut de Fiziolife și o demonstrație de gentle fitness susținută de antrenorii LadyFit. Pe lângă invitația la sport, publicul va putea asista și la concertul de folk de munte autentic al trupei CALEnDAR, urmat de un scurt spectacol cu majorete și o demonstrație de dans a Școlii Espansivo.

Cei interesați vor putea efectua gratuit testul pentru măsurarea riscului de fractură (FRAX) în cortul Servier și tot gratuit testul de screening pentru determinarea densitometriei osoase prin intermediul unui aparat cu ultrasunete, pus la dispoziție de Medist. Intrarea este liberă. Pentru detalii și înscriere: HYPERLINK “mailto:evenimente@houston.ro”evenimente@houston.ro,  0725.221.016,  021-317.09.43.

Anul acesta, Ziua Mondială a Osteoporozei, organizată sub egida IOF (Fundația Internațională a Osteoporozei), se axează pe incidența alarmantă a fracturilor osteoporotice, astfel că motto-ul evenimentului este:

„Oprește-te la una, fă din prima ta fractură –ultima!” Acesta a fost și subiectul principal al conferinței de presă de lansare a evenimentului din data de 18 octombrie.

Ildiko Gasparik, președinte ASPOR și Salvina Mihalcea, vicepreședinte ASPOR au prezentat cifrele îngrijorătoare furnizate de IOF despre răspândirea „bolii tăcute” la nivel mondial:

1 din 4 femei cu o fractură la nivelul coloanei vertebrale este posibil să se confrunte din nou cu aceeaşi problemă medicală peste un an.

La fiecare 3 secunde în lume se produce o fractură osteoporotică;

În lume, cel puțin 1 din 3 femei și 1 din 5 bărbați peste 50 ani suferă de fracturi cauzate de osteoporoză. 

Aproximativ 200 de milioane de femei din întreaga lume suferă de osteoporoză, din care mai puțin de jumătate au fost diagnosticate. (potrivit estimărilor IOF)

50% dintre cei care au suferit deja o fractură osteoporotică vor experimenta încă una.

IOF a denumit osteoporoza drept “boala tăcută”, tocmai din cauza faptului că peste 80% dintre pacienţii cu fracturi osteoporotice nu au posibilitatea diagnosticării şi tratamentului bolii de bază, în ciuda existenţei tratamentelor care pot reduce riscul unor noi fracturi cu 30-70%. 

În România, în 2010 au fost înregistrate 15.000 de fracturi provocate de osteoporoză (dintr-un total de 600.000 la nivel european.)  Sunt datele prezentate de conf. dr. Daniel Grigorie, președintele Societății Române de Osteoporoză și Boli Musculoscheletice, care a vorbit și despre contribuția medicilor români la dezvoltarea „FRAX-ului românesc”, mai exact despre adaptarea unui algoritm dezvoltat de cercetătorii americani pentru măsurarea riscului de fractură la datele din spațiul european și românesc.  FRAX este cea mai utilizată metodă prin care sunt identificați pacienții cu cel mai mare risc de fractură și ține cont de o serie de factori de risc, în afară de densitatea osoasă (istoricul familial, istoricul medical individual, indicele de masă corporală etc.).

Președintele SROBM a explicat și că, în mod surprinzător, “Cele mai multe fracturi vin din situații de presotoporoză. Chiar dacă densitatea osoasă nu este suficient de scăzută pentru diagnosticul de osteoporoză, dacă apar fracturi e cazul să ne îngrijorăm (…) Niciodată nu putem vorbi destul despre osteoporoză. Deși s-a tot vorbit pe această temă, foarte mulți pacienți sunt insuficient informați și, culmea, nici doctorii nu sunt suficient de informați. Mulți medici cred că, dacă apare prima fractură, lupta s-a pierdut. Total greșit. Oricând se poate trata.” 

Un semnal de alarmă privind numărul în continuă creștere al fracturilor osteoporotice a tras și conf.dr Olivera Lupescu, specialist în ortopedie, la Spitalul Clinic de Urgență. În sezonul rece, la urgențe ajung în fiecare zi 8-10 pacienți cu fracturi provocate de osteoporoză, iar cele mai multte cazuri sunt complicate de prezența altor afecțiuni cronice. Un sfert dintre cei internați cu o fractură la șold mor în primul an de la producerea fracturii. “ Tratamentul lor implică cel puțin 10 doctori, fără să numărăm și asistenții medicali sau infirmierii. E nevoie de un implant, de un tratament medicamentos și de supraveghere medicală continuă și foarte atentă. Pacientul nu moare, de regulă, din cauza fracturii la șold, ci pentru că aceasta complică toată patologia lui deja existentă.” De aceea, este esențială diagnosticarea precoce a osteoporozei și administrarea tratamentului corespunzător, care permite prevenirea cu până la 70% a fracturilor adiționale.

Sponsorii care sprijină în 2012 Ziua Mondială a Osteoporozei în România:

Servier – Sponsor Global, Walmark, Zentiva, Teva, Biofarm, Terapia Ranbaxy, Gedeon Richter, Health Advisors, Worwag Pharma, Hologic, Vavian Pharma, Centrul Medical Recumed, Barilife, PlantExtrakt, Natural Pharmaceuticals, Metabolic Balance, Medist, Reis Medical, La Fantana, Anima, Sanovita, Danone, Cofetaria Alice. 

Eveniment organizat de  Houston NPA

Pentru  Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei din România (ASPOR)

Partener Principal Societatea Română de Osteoporoză și Boli Musculoscheletice (SROBMS)

Partener Primăria Sectorului 4

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.