Teste invazive in sarcina – informatii despre sanatatea fatului

1

Testele prenatale iti aduc informatii despre sanatatea fatului inainte ca acesta sa se nasca. Sunt informatii ce pot aduce linistea viitoarei mame, mai ales daca aceasta a depasit granita celor 35 de ani, iar riscul unei mutatii genetice este crescut.

Testele prenatale: neinvazive sau invazive

Testele prenatale se impart in doua categorii: neinvazive sau de screening și invazive sau de diagnostic. In timp ce primele doar pot ridica suspiciunea asupra unei patologii, fara a pune in pericol viata fatului, cea de-a doua categorie pune diagnosticul si prezinta cateva riscuri. Cele mai cunoscute si folosite astfel de teste genetice sunt amniocenteza si prelevarea de probe din vilozitati corionice.

Amniocenteza este un test de diagnostic, invaziv, ce poate detecta posibile anomalii cromozomiale ale fatului. Este o procedura ce se efectueaza intre saptamana a 16-a si saptamana 20 de sarcina si foloseste o cantitate mica de lichid amniotic. In prima parte a testului, medicul specialist efectueaza o ecografie pentru a observa cu precizie pozitia fatului in uter apoi va introduce un ac lung si subtire, prin peretele abdominal, pana in uter pentru a extrage lichidul amniotic. Interventia de extragere a mostrei de lichid amniotic se efectueaza cu anestezie locala, nu dureaza mai mult de 40 de secunde, timp in care gravida poate resimti o usoara durere si disconfort. Mostra va pleca catre laboratorul de specialitate, iar raspuns acestui test seseste in aproximativ doua saptamani. Daca este incompatibilitate de Rh intre partenerii cuplului (mama cu Rh negativ si tata cu Rh pozitiv), imediat dupa efectuarea amniocentezei se va efectua gravidei un tratament injectabil cu imunoglobuline Rh. Aceasta deoarece in timpul procedurii exista riscul ca sangele mamei sa se amestece cu cel al copilului, ceea ce va duce la formarea de anticorpi anti-Rh in sangele viitoarei mame.

Principalul risc al acestei interventii este cel de avort spontan, aproape 1%, ce poate avea loc fie in timpul testului, fie in urmatoarele 72 de ore de la aceasta. Dupa efectuarea amniocentezei se recomanda repaos, fara eforturi, raporturi sexuale, calatorii cu avionul sau deplasari lungi cu masina. Principalele semne de alarma sunt aparitia febrei, scurgeri de lichid amniotic sau vaginale, crampe abdominale puternice..

Amniocenteza se recomanda in principal femeilor insarcinate cu varsta mai mare de 35 de ani, dar si celor care stiu ca exista antecedente in familie de afectiuni genetice, rezultatele testului de screening pentru anomalii genetice efectuat in primul trimestru a ridicat suspiciuni, femeilor care mai au un copil cu o afectiune genetica sau au pierdut sarcini din aceasta cauza. Cu ajutorul amniocentezei pot fi diagnosticate urmatoarele probleme medicale: sindromul Down, sindromul Edwards, boala Tay-Sachs, boala Hungtinton, fibroza chistica, infecții uterine (toxoplasmoza, citomegalovirus, rubeola), spina bifida, anencefalia etc.

Testul CVS sau testul de vilus corionic este un test de diagnosticare, invaziv, ce detecteaza anomaliile cromozomiale si se recomanda gravidelor cu varsta peste 35 de ani sau cu
risc mare de anomalii genetice. In functie de varsta sarcinii sau de pozitia placentei medicul va alege metoda de prelevare a celulelor din tesutul placentar. Daca sarcina are intre 11 si 13 saptamani, mostra se poate lua prin cervix, iar dupa 13 saptamani, prin abdomen.

Daca mama are Rh negativ, i se va administra la finalul interventiei o injectie cu imunoglobulina pentru a preveni aparitia oricaror probleme in cazul in care fatul are RH pozitiv.
Avantajul acestui test fata de amniocenteza este faptul ca poate fi facut mai timpuriu, furnizand informatii pretioase pentru fat. Testul este recomandat femeilor cu varsta trecuta de 35 de ani, celor care nu au facut inca un test de depistare a sindromului Down, exista antecedente de boli genetice in familie sau sarcini cu risc genetic.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Share.