3 lucruri esențiale despre testul Papanicolau

1

Cu toate ca nu este o analiza dificila, care sa prezinte anumite riscuri sau pentru care ar trebui sa te programezi cu mult timp inainte, examenul citologic Babes-Papanicolau este ignorat de foarte multe femei. Si cel mai important lucru de stiut despre acest test este ca iti poate salva viata.

  1. Acest test poate identifica dintr-o faza timpurie celulele anormal dezvoltate la nivelul colului uterin, inainte ca acestea sa se transforme in celule maligne (canceroase). O metoda mai eficienta este recoltarea in mediu lichid si presupune introducerea probei recoltate (obtinuta prin razuirea usoara a celulelor din colul uterin) intr-un flacon ce contine un mediu lichid special si trimiterea apoi catre expertiza laboratorului de anatomopatologie. Testul vizeaza orice fel de modificare care poate aparea la nivelul colului uterin, de la inflamatii pana la prezenta virusului HPV.
  1. Pregătirea pacientei pentru testul Papanicolau presupune cativa pasi:
  • alegerea potrivita a perioadei pentru efectuarea testului: cea mai buna perioada pentru recoltare este intre a 10-a si a 14-a zi a ciclului menstrual, in care ziua 1 este prima zi a menstruatiei.
  • nu se fac spalaturi vaginale cu 48 de ore inainte de ziua programarii pentru efectuarea testului
  • nu se folosesc tampoane vaginale, creme, spermicide sau ovule cu 48 de ore inainte de ziua programarii
  • nu se recomanda contactul sexual cu 48 de ore inainte de recoltare
  • nu se recomanda efectuarea testului in timpul menstruatiei
  1. Interpretarea rezultatelor o face doar medicul ginecolog. Daca exista suspiciuni in interpretarea testului, precum ”celule anormale”, medicul poate cere efectuarea unui nou test Papanicolau. Daca rezultatul testului indica modifcari importante la nivelul celulelor colului, medicul ginecolog va recomanda efectuarea unor invesigatii suplimentare pentru a pune diagnosticul corect si, mai ales, un tratament eficace:

           – colposcopia – o procedura medicala prin care sunt analizate vulva, vaginul si colul uterin cu ajutorul unei camere speciale si, daca este necesar, prelevarea unei probe de tesut din col sau de pe canalul endocervical

          – chiuretajul endocervical – se recolteaza o proba de celule din canalul endocervical

          – biopsia

Important de stiut

Chiar daca femeia a ajuns la varsta menopauzei, testul Papanicolau este recomandat a fi efectuat pana la recomandarea medicului ginecolog.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Share.