Testul postcoital sau Huhner

0

Infertilitatea de tip masculin este o realitate, statisticile vorbind despre procente sesizabil egale cu cele ale femeilor ce au primit diagnosticul de infertilitate. Investigatiile infertilitatii masculine sunt insa mai mai simplu si mai putin invazive decat in cazul femeilor si mai putin costisitoare.

Printre cele mai importante trei teste ale infertilității masculine, alături de spermograma si testul Halosperm, se afla si testul Huhner sau postcoital. Principalul rol al acestui test este de a afla daca spermatozoizii pot penetra sau nu stratul de mucus cervical.

Perioada cea mai potrivită pentru efectuarea acestei analize este în perioada fertila a partenerei, atunci când mucusul are o consistența subțire, este abundent si permite spermei sa se deplaseze usor pana la ”intalnirea” cu ovulul. Tocmai de aceea, programarea pentru efectuarea testului postcoital se face doar in functie de perioada ovulatiei, motiv pentru care este necesara monitorizarea acesteia prin metodelele cunoscute – masurarea temperaturii bazale, consistenta mucusului cervical, efectuarea unui test de ovulatie.

Pentru rezultate cat mai aproape de adevar, se recomanda sa nu se foloseasca lubrifianti in timpul actului sexual, sa nu se efectueze dus sau baie pana in momentul efectuarii acestui test. De asemenea, este foarte important ca recoltarea pentru testul postcoital sa aiba loc in cel mult opt ore de la momentul actului sexual. Procedura de recoltare a mucusului este asemanatoare cu cea din timpul testului Papanicolau, urmand ca acesta sa fie supus testelor de laborator pentru a depista sau nu existenta anumitor caracteristici ale problemelor de infertilitate.

Un rezultat normal presupune existenta unei cantitati suficiente de sperma in esantionul prelevat si miscarea spermatozoizilor prin mucusul cervical. Un rezultat nesatisfacator presupune existenta anticorpilor spermei (pot fi produsi atat de barbat, cat si de femeie), spermatozoizii nu se misca prin mucus, ceea ce impiedica intalnirea cu ovulul si fecundarea acestuia. Exista si cazuri in care efectuarea testului postcoital nu a fost efectuata in perioada celor 8 ore de la actul sexual, caz in care probele nu sunt relevante si se recomanda un al doilea test.

In cazul in care rezultatul testului postcoital este pozitiv, iar femeia este inca la varsta fertila si nu are vreo problema ginecologica, se poate astepta aparita unei sarcini pe cale naturala. Daca insa rezultatul testului Huhner este unul negativ, pentru obtinerea sarcinii dorite se recomanda inseminarea intrauterina.
Testul Huhner este unul simplu, non invaziv, nu dureaza mult si nu are efecte secundare.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr
Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.