Cercetătorii americani au creat ţesut muscular care se poate vindeca singur (VIDEO)

0

Cercetătorii de la Universitatea Duke din statul american Carolina de Nord, au creat, în laborator, un tip de ţesut muscular care se poate vindeca singur.

Ţesutul muscular care se poate vindeca singur este capabil  să se contracte la fel ca ţesutul natural şi, în plus, este capabil să se vindece singur, conform dailymail.co.uk.

În cadrul acestui studiu realizat pe şoareci, cercetătorii de la Universitatea Duke au obţinut în laborator ţesut muscular produs din celule precursoare imature – celule albe care nu au o funcţie specifică.

ţesut muscular care se poate vindeca singur

Nu este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă au creat în laborator ţesuturi musculare, însă a fost pentru prima oară când cercetătorii au obţinut un ţesut muscular care se contractă la fel de puternic ca muşchii scheletici neonatali nativi.

Ţesutul muscular care se poate vindeca singur se contractă puternic şi rapid, s-a integrat foarte repede în sistemul muscular al şoarecilor şi a demonstrat că deţine capacitatea de a se vindeca singur în laborator, dar şi în corpul animalului în care a fost transplantat.

Fiecare muşchi are o rezervă de celule-satelit, un tip de celule aflate în stare latentă, pregătite să se activeze în caz de accidentare şi să înceapă procesul de regenerare.

ţesut muscular care se poate vindeca singur

Secretul a constat în asigurarea unui mediu propice pentru aceste celule, au explicat autorii studiului, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Prin stimularea ţesutului cu impulsuri electrice pentru a-l face să se contracte, cercetătorii au observat că ţesutul muscular care se poate vindeca singur era de 10 ori mai puternic decât oricare alt muşchi creat anterior în laborator.

După avarierea muşchiului cu o toxină extrasă din veninul de şarpe, celulele-satelit au intervenit, s-au activat, s-au multiplicat şi au reparat fibrele musculare avariate.

Noua tehnică este considerată o descoperire majoră, care îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să obţină ţesuturi musculare viabile în laborator, pentru studierea unor maladii, dar şi pentru tratarea pacienţilor care au suferit diverse accidente.

sursa: http://www.mediafax.ro/

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.