Timisoara, centru international al educatiei medicale (VIDEO)

1

Peste 200 de medici de talie nationala si internationala, numerosi lectori cu expertiza in domeniile lor de practica medicala au impartasit cercetarile, rezultatele si noutatile din domenii de top ale medicinei, cu prilejul conferintelor medicale “Concepte Moderne in Endometrioaă si Chirurgie Ginecologica, Medicina Fetala si Infertilitate” si “Timisoara International Knee and Arthoscopy Course”. Ajunsa la cea de-a 7-a editie, conferinta medicala “Timisoara International Knee and Arthoscopy Course” implică specialisti care impartasesc din cunostintele lor in artroscopie la genunchi si artroplastie primara.


„Am organizat, cu ocazia Zilelor Première, al saptelea Curs international de artroscopie a genunchiului. Deja e o manifestare de traditie facuta de noi. Suntem acreditați de Societatea Europeana de Chirurgie a Genunchiului și ne bucuram de o larga participare, ca de obicei. Avem trei sectiuni. O sectiune de cursuri, o sectiune de „web lab”, pe partea de artroscopie, si o sectiune de hands-on training, care se desfasoara pe partea de protezare de genunchi. Avem un numar de peste 20 de lectori, dintre care aproape sapte sau opt sunt din strainatate, nu stiu numarul exact. Restul sunt colegi de-ai nostri din toata tara, iar numarul de participanti sper sa se apropie, acum am inteles de la organizatori, la aproape o suta de participanti”. , a spus prof. dr. Radu Prejbeanu – medic primar Ortopedie-Traumatologie, organizatorul cursului.

Ajunsă la cea de-a 5-a ediție, conferinta medicala FemHelp “Concepte Moderne in Endometrioză si Chirurgie Ginecologica, Medicina Fetala si Infertilitate” coincide cu acreditarea, in cadrul Spitalului Premiere din Timisoara, a singurului Centru de excelenta in endometrioza din această regiune, nu doar din Romania. Intre 40 și 50 de mii de paciente din Romania, care sufera de endometrioza, sunt in stadii grave ale bolii si au nevoie de ingrijiri medicale speciale, care genereaza costuri sociale uriase, prin faptul ca nu isi mai pot desfasura activitatea.
“Centrul nostru este un centru care functioneaza de sase ani. Am operat in ultimul an 108 cazuri de endometrioza avansata, stadiul 3 si 4. Am avut peste 40 de rezectii de rect, de exemplu. Consultam in jur de 500 de paciente pe an. Avem o rata de operabilitate de sub 20 la suta. Adica nu operam toate pacientele care ni se adreseaza. Suntem foarte zgarciti cu interventiile chirurgicale. Avem o rata de succes in ceea ce priveste obtinerea unor sarcini, de 60%, din care 40% sarcini spontane si restul, sarcini obtinute in urma unor proceduri SIV. Colaboram cu foarte multi specialisti, este un centru multidisciplinar. “, a spus dr. Voicu Caius SIMEDREA – Medic Primar Obstetrică – Ginecologie, co-organizator al conferinței medicale “Concepte Moderne în Endometrioză și Chirurgie Ginecologică, Medicină Fetală și Infertilitate” .

La eveniment au participat oncologi, ginecologi, specialisti in chirurgie generala, cu scopul de a impartasi informatii din domeniul tratarii si depistarii endometriozei, printr-un program coerent, asumat instituțional.
“Un program de screening populational este ceea ce ne dorim pentru orice patologie si asta cuprinde o informare larga a cetatenilor nostri asupra gravitatii acelor patologii. Dezvoltarea unor structuri teritoriale, care sa admita pacientii in jurul localitati lor. Ne putem imagina un centru de screening national pentru a fi verificati o data pe an. Trebuie alocate resurse pentru echiparea acestor centre. Acolo unde identificam ca este bunavointa si determinare institutionala, sa vrea medicii si asistentii sa faca asa ceva, institutiile respective. Apoi fonduri pentru dotarea centrelor respective si ulterior o campanie de informare de campanie sustinuta si acoperirea cheltuielilor pentru screening. “, a spus Prof. Dr. Cătălin COPĂESCU – medic primar Chirurgie Generala.

“In Germania, de exemplu, s-a facut un program de screening al cancerului de san și pentru ca sa aiba acces populatia s-au cumparat niste autobuze, care au aparat de mamografie in ele si se merge din sat in sat cu aceste autobuze si femeile care locuiesc in satul respectiv, vin, isi fac o mamografie si atunci iau parte la acest program. Ceea ce este platibil si este, probabil, una dintre solutiile care pot fi implementate si in Romania, in ceea ce priveste populatia rurala.”, a spus Prof. Dr. Șerban Dan COSTA, Medic Primar Obstetrică – Ginecologie.

Cele două conferinte medicale au fost organizate de Spital Première, parte a Retelei de sanatate REGINA MARIA, sub umbrela evenimentului Zilele Spitalului Première. Aflat in cel de-al saselea an de activitate, prin intermediul actiunilor desfasurate in aceste zile, Spitalul Première isi continua misiunea de a asigura o mai bună calitate a vietii tuturor pacientilor, prin excelenta in medicina, educatie, cercetare si sprijin in cadrul comunitatii.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Timisoara, centru international al educatiei medicale (VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.