Tinerii se apuca de fumat la varste tot mai fragede!

0

1296_articolTotodată, viciul este regăsit mai des în rândul femeilor. Aşa demonstrează studiile realizate în ultimii 4 ani de Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog din Timişoara. Campaniile de educare şi conştientizare a riscurilor la care se expun fumătorii se îndreaptă în acest an, de Ziua Mondială Antifumat, către instituţiile care au un rol important în diminuarea fenomenului.

Şeful Centrului AntiDrog din Timişoara, Mihaela Tomiţă:

“În primul rând vârsta de debut continuă să scadă în ceea ce priveşte tinerii, şi un al doilea aspect interesant care a fost constatat pe teren este acela că fetele sunt mai fumătoare decât băieţii. Avem o campanie permanentă care este mesajul meu antidrog, care oferă alternative sănătoase la consumul de droguri, indiferent de care, legale sau ilegale iar în această săptămână am avut extrem de multe activităţi în stradă, în unităţile şcolare, în centrul de Reeducare de la Buziaş, în Penitenciarul Timişoara,adică şi la acele categorii de persoane care nu sunt neapărat accesibile pentru programele obişnuite.”

Cu aceeaşi ocazie, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi la cea de Medicină din Timişoara se vor face măsurători ale monoxidului de carbon din aerul expirat şi estimarea vârstei plămânului. Acţiunile sunt dedicate studenţilor şi se desfăşoară de mâine şi până pe 22 iunie.

Pe de altă parte, acţiunile de informare asupra riscurilor fumatului, realizate de-a lungul anilor au avut efectul scontat. O parte semnificativă a populaţiei adulte a renunţat la acest viciu sau apelează din ce în ce mai des la centre de consiliere, adaugă Mihaela Tomiţă.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tutunul a ucis în ultimul secol peste 100 de milioane de oameni, iar dacă trendul se menţine, se va ajunge la 1 miliard de decese în secolul 21.

autor: Maria Rohnean

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.