Toaleta nazala prin irigare (spalarea, clatirea, irigarea sinusurilor)

Toaleta nazala prin irigare (spalarea, clatirea, irigarea sinusurilor)

0

Toaleta nazala prin irigatie cu solutie salina este adesea mentionata ca metoda adjuvanta in tratarea afectiunilor din sfera nasului si a sinusurilor, precum rinosinuzita acuta si cronica, rinita alergica sau din alte cauze si statusul postoperator in chirurgia rinologica. Ultimele studii continua sa demonstreze rolul benefic al acestei metode, devenind o componenta a tratamentului afectiunilor rinosinusale.

Irigarea nazala

Care este avanatajul clatirii sinusurilor?

O anumita cantitate de productie de mucus de la nivelul mucoasei nazale si sinusale este normala. Alergiile si infectiile cauzeaza producerea de mucus in exces.

Acest lucru creeaza simptomele nazale si sinusale, ca de exemplu, un nas care curge, un nas infundat precum si un drenaj postnazal.

Atunci cand se efectueaza o clatire nazala, se indeparteaza prin spalare mucusul in exces si iritantii care cauzeaza alergiile, precum polenul, particulele de praf, poluantii si bacteriile, astfel reducandu-se inflamatia membranei mucoase. Mucoasa normala va combate infectiile si alergiile mai bine iar simptomele vor fi reduse sau chiar vindecate.

Cum se realizeaza un lavaj nazal?

Pentru o clatire nazala eficienta ( de asemenea cunoscuta ca spalare, dus sau lavaj), este nevoie de un volum mare de solutie salina – 60 mL pana la 120 mL – in fiecare fosa nazala, distribuit cu o presiune scazuta.
Atunci cand se comprima recipientul pentru spalaturi nazale solutia va urca spre fosa nazala, cursul ar trebui sa continue in sus, sa traverseze septul si sa curga in jos prin cealalta fosa nazala. Acest lucru asigura ca toti alergenii, microbii si alte impuritati din calea cursului, sa fie eliminati din fosa nazala. Pana cand acest ciclu de curs nu are loc, nu se realizeaza o curatare deplina. Pentru a spala canalele nazale corespunzator, este nevoie de un sistem de irigare nazala de volum mare la presiune joasa.

Irigatia nazala salina si bolile infectioase respiratorii, rinita, sinuzita :

Stim ca aerul contine o flora microbiana saprofita, naturala formata din bacterii, ciuperci si virusuri. In anumite conditii de temperatura si umiditate alaturi de aceasta flora apar si se dezvolta germenii patogeni care provin de la omul bolnav sau purtator.

Una dintre cele mai frecvente cai de transmisie a acestor microbi si virusuri fiind cea a aerului, ducand de cele mai multe ori la aparitia bolilor infectioase respiratorii si cutanate. Ca o masura de preventie in transmiterea acestor boli mentionam lavajul nazal deoarece calea de acces in organism este nasul.

Dupa cum stim aparatul respirator are ca segment initial nasul. Acesta este compus din piramida nazala si fosele nazale urmate de sinusuri. Peretii foselor nazale sunt captusiti de mucoasa nazala care prin orificiile de drenaj patrunde in sinusuri.

Nasul are un rol fiziologic deosebit de important in organism avand urmatoarele functii: respiratorie, de aparare, fonatorie si olfactiva iar pentru a-si putea exercita aceste functii trebuie intretinuta o igiena nazala permanenta. Rinitele acute sau cronice, infectioase sau alergice si sinuzitele sunt afectiuni care apar de regula in urma unor infectii virale sau bacteriene sau in urma contactului cu un alergen, in toate aceste afectiuni este indicat pe langa tratamentul medicamentos prescris si lavajul nazal ca o metoda adjuvanta in ameliorarea simptomelor acestora.

Irigatia nazala salina si alergia:

Alergia este o reactie de intoleranta la anumite substante straine corpului ( denumite alergene) si se poate manifesta la orice varsta. Aceste substante se gasesc in unele alimente, medicamente si in aer . Exista mai multe tipuri de alergii , in functie de factorii declansatori:

 • Alergia la fan, graminee si polen;
 • Alergiile la acarieni si praf, mucegaiuri;
 • Alergiile la substante chimice;
 • Alergiile la animale;
 • Alergia la poluantii din aer.

Alti factori care determina alergii sunt : intepaturile de insecte, unele substante chimice ( care se gasesc in anumite produse cosmetice si de igiena) fumul, latexul, unele alimente cu potential alergic etc…

Iar masurile de preventie corespunzatoare se iau in functie de calea prin care substantele alergene ajung in organism. O prima masura de preventie este evitarea pe cat posibil a alergenului dar daca aceasta nu e realizabila atunci cand substanta alergena ajunge in organism prin inhalare, LAVAJUL NAZAL ( spalarea, clatirea foselor nazale) este una dintre cele mai eficiente metode de indepartare a acestuia.

Irigatia nazala salina si poluarea:

Poluantii din aerul ambiental pot produce modificari ale sanatatii daca patrund in organism si depasesc capacitatea acestuia de a se apara . Sursele de poluare sunt :

 • naturale – erodarea solului ( producerea de praf) , vegetatia( polen, fungi, mucegaiuri) incendii spontane ( fum, cenusa, hidrocarburi)
 • artificiale – combustii in instalatii fixe sau mobile – mijloacele de transport terestre , autovehiculele ( hidrocarburi, funingine, fum, cenusa, vapori de benzina, poluantii din gazele de esapament, plumb), procese industriale ( industria metalurgica, feroasa si neferoasa, industria materialelor de constructie, chimica, tamplarie prin eliminarea de particule de carbune, hidrocarburi nearse, aerosoli ai metalelor Pb, Cu, Fe, Sb, Zn, CO, SO2 si altele, diverse pulberi, floruri, etc) .

Poluantii din aer ,indiferent de sursa lor ,ne afecteaza sanatatea, de la simple iritatii ( poluantii iritanti afectand cu precadere mucoasa cailor respiratorii) , la alergii si in cazuri extreme la cancere. Poluantii cancerigeni produc mutatii celulare, iar dintre cancerele asociate poluantilor aerului amintim cancer pulmonar (azbest, plumb, fum de tigara), cancer de cai nazale(pulberi de lemn) , de esofag si orofaringe(fumat).

Prin urmare printr-o igiena nazala atenta putem elimina o parte din acesti poluanti reducand astfel efectele nocive asupra organismului.

Irigatia nazala salina si astmul:

In urma unor studii s-a stabilit ca imbunatatirile in ceea ce priveste rinita si sinuzita au ameliorat simptomele de astm si bronsita. Acest lucru se bazeaza pe teoria bolilor cailor respiratorii unite, deoarece mucoasa nazala si cea a sinusurilor actioneaza fiziologic similar cu mucoasa traheala si bronsica, iar inflamatia cavitatilor nazale si a sinusurilor duce de multe ori la inflamatia traheei si bronhiilor.

Irigatia nazala salina si sforaitul:

Rezistenta creata in canalele nazale congestionate impiedica buna inspiratie de aer in plamani. Daca rezistenta este suficient de semnificativa, palatul moale vibreaza, deoarece, in pozitia culcat pe spate, palatul moale cade pe spate, iar fluxul de aer vrea sa ridice natural palatul. Fluxul de aer nazal fiind scazut nu va putea sa tina palatul moale departe de peretele faringian, astfel producand vibratii si sforait.
Care sunt avantajele sistemului NeilMed® SINUS RINSE™ la efectuarea unei clatiri nazale adevarate?
Sistemul NeilMed® SINUS RINSE™ va permite sa faceti 240 ml de solutie salina din fiecare plic. Astfel, este suficienta solutie pentru o clatire nazala eficienta. Solutia facuta din plicul NeilMed® nu va provoca arsuri sau intepaturi, deoarece este o solutie cu pH neutru, cu proportii exacte de clorura de sodiu si bicarbonat de sodiu. In plus, ingredientele din fiecare plic sunt identice, furnizand aceeasi solutie de fiecare data.

Flaconul comprimabil NeilMed® va permite sa controlati presiunea cu care eliberati solutia in canalele nazale. Daca aveti inflamatii in canalele nazale, ca cele dupa interventii chirurgicale asupra sinusurilor, puteti reduce presiunea.

Produse eliberate fara reteta medicala

Calmare naturala in cazul:

 • Simptomelor nazale cauzate de rinita alergica, gripa si raceala
 • Alergiilor si congestiei nazale
 • Alergiilor provenite de la praful din locul de munca si casa, vapori, par de animale, iarba, polen, fum etc.
 • Presiunii sinusurilor si congestiei nazale
 • Scurgerilor post-nazale
 • Utilizatorilor de aparate CPAP cu apnee in somn
 • Fibrozei chistice si sindromului cililor imobili
 • Astmului
 • Sforaitului si apneei in somn

NASUL este un FILTRU pentru cei aproximativ 14.000 litri de aer pe care il inspiram in fiecare zi. Pentru a tine acest filtru de aer curat este necesar sa facem o rutina din igiena nazala zilnica (Dr. K.C. Mehta)

Autor: Dr. PAVLISAN DALIBOR Medic specialist Medicina de Familie, Medic atestat HOMEOPATIE, Medic atestat ACUPUNCTURA, Medic atestat Ultrasonografie Generala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.