Top 5 sfaturi pentru a depasi sindromul post-vacanta

0

Desi nu este recunoscut de OMS ca boala, produce iritabilitate, tulburari de somn, oboseala, pierderea poftei de mancare, chiar diaree sau varsaturi. Cu ce tratam, la copii, sindromul post-vacanta?

Sindromul post-vacanta apare, de regula, in luna septembrie, cand au loc, in cazul celor mici, pregatiri pentru reinceperea scolii si “se strange surubul” in privinta programului. “Este un fenomen complet normal, care dureaza intre una si trei zile. Poate trece chiar si o saptamana pana ce o persoana se adapteaza din nou la ritmul de viata normal”, afirma psihologul Miguel Casas, citat de presa spaniola, potrivit Agerpres.

Ce propun medicii pentru a trece peste sindromul post-vacanta?

1. Alimentatia are o mare importanta, printre altele, pentru starea de spirit. Se recomanda ca, in aceasta perioada a anului, parintii sa nu le ofere copiilor prea multe dulciuri si snackuri, ci sa introduca mai multe fructe. Sunt binevenite si produsele lactate, si fructele uscate.
2. Schimbarile sa fie introduse treptat si nu abrupt: cu doua saptamani inainte de inceperea scolii, copiii sa fie trimisi la culcare si sa se trezeasca la orele corespunzatoare orarului scolar, pentru a nu se simti obositi in primele zile de scoala.
3. Sindromul post-vacanta poate fi depasit prin activitati de rutina. De exemplu, schema “masa de seara-spalat-dormit”, desfasurate la aceleasi ore.
4. Copiii trebuie sa fie incurajati, premiati cand fac ceva bine.
5. Parintii ar trebui sa le explice copiilor aspectele pozitive legate de reinceperea scolii: isi vor revedea colegii, le vor povesti cum si-au petrecut vacanta, isi vor relua activitatea.

Fiecare copil are insa forma sa de adaptare la acest gen de situatii, dificile pentru el, si “nu exista o norma sau norme a caror respectare sa fie obligatorie”, precizeaza Miguel Casas. Daca sindromul post-vacanta nu va fi depasit, este posibil sa existe o problema serioasa la scoala: “Daca copilul nu isi revine dupa acest timp, exista o problema si trebuie sa mearga la un specialist”.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.