Tot ce trebuie sa stii despre analiza genetică moleculară endometrială

Tot ce trebuie sa stii despre analiza genetică moleculară endometrială

1

Unele microorganisme și genomurile acestora sunt esențiale pentru sănătatea organismului. În ceea ce privește reproducerea, oamenii se știință au descoperit faptul că variațiile patologice ale lactobacililor de la nivelul endometrului (mucoasa care căptușește uterul la interior) joacă un rol important în infertilitate.

Aceștia au ajuns la concluzia că receptivitatea endometrului, prezența unor bacterii sau a unor afecțiuni la nivelul lui (endometrita), pot influența șansele de reușită ale unui embriotransfer. Și, în consecință, șansele de obținere a unei sarcini la capătul unei proceduri de fertilizare in vitro.
În acele situații în care în mod repetat au loc eșecuri de implantare a embrionilor obținuti prin fertilizare in vitro, specialiștii în infertilitate au la dispoziție un set de trei teste performante care le permit să depisteze unele probleme care duc la aceste eșecuri. Este vorba despre analiza endometrială completă, alcătuită din trei teste – ERA, EMMA și ALICE – toate fiind efectuate dintr-o probă de țesut endometrial.

Recoltarea probei este o procedură rapidă și nedureroasă și constă în introducerea în vagin a unui cateter din plastic cu ajutorul căruia se prelevează țesut endometrial, din uter. Se realizează între ziua 15 și 25 a ciclului menstrual sau în faza secretorie a ciclurilor pentru pregatire de embriotransfer.
Testul ERA (test de receptivitate endometrială) este o analiză genetică ce determină receptivitatea mucoasei uterine și stabilește care este cea mai bună perioadă de implantare pentru embrioni.
Testul EMMA (Endometrial Microbiome Metagenomic Analysis) realizează analiza microbiomului de la nivelul endometrului pentru a stabili dacă acesta este optim pentru implantare. Prin tehnica de secvențiere genomică, testul EMMA analizează profilul complet al microbiomului endometrial, ajutând la identificarea anomaliilor asociate cu un prognostic reproductiv slab. Rezultatul testului va oferi informații cu privire la procentul de Lactobacilli din proba recoltată, procentul celor mai frecvente zece bacterii din cavitatea uterină și dacă microbiomul endometrial este normal (procent crescut de Lactobacili) sau anormal (procent scăzut de Lactobacilli și/sau prezența de bacterii patogene).
Cel de-al treilea test, testul ALICE, detectează bacteriile patogene care pot provoca endometrită cronică. Acestă afecțiune se caracterizează printr-o inflamație a endometrului (mucoasa uterină), provocată de o infecție. Endometrita, acută sau cronică, este cauzată de diferiți germeni, adeseori de cei ce se stau la originea bolilor cu transmitere sexuală. Ea poate să apară în urma unei nașteri sau a unui avort (retenția resturilor placentare) sau chiar să rezulte din prezenta unui sterilet.

Mai mult de o zecime dintre femei au endometrită. Orice tânără femeie ce se plânge de dureri severe în timpul menstruatiei este foarte probabil să sufere de aceasta afecțiune. Endometrita este și cauza infertilității pentru cel puțin o treime dintre femei.

În funcție de rezultatele acestor teste, specialiștii în infertilitate vor putea stabili tratamente personalizate care cresc șansele de obținere a unor sarcini.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://www.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Tot ce trebuie sa stii despre analiza genetică moleculară endometrială • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.