Tot mai multe gravide se infecteaza cu SARS-CoV-2 si fac forme grave

1

Tot mai multe viitoare mamici se imbolnavesc de COVID-19 si fac forme grave. Unele dintre ele isi pierd viata in lupta cu boala. In plus, virusul se transmite si la bebelus. Chiar si in aceste conditii, multe femei insarcinate refuza sa se vaccineze, chiar daca medicii spun ca nu exista contraindicatii privind vaccinarea anti-COVID-19 a gravidelor.

Unele mame sunt descurajate chiar de catre cadrele medicale, spune profesorul Radu Vladareanu, medic primar obstretica-ginecologie si presedintele Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania.

„Toate recomandarile nu au fost intelese nici de colegii nostri, nici de medicii de familie si, din pacate, nici de pacient. Intalnesc voci in centrele de vaccinare care se mira cand intallnesc o femeie gravida pentru a se vaccina, le spun ca trebuie recomandare de la ginecolog”, a spus Radu Vladurean.

Vaccinarea, recomandata gravidelor

Din nefericire, femeile insarcinate fac forme grave ale bolii, cu complicatii care le pot afecta viata si chiar pe cea a bebelusului. Pentru evitarea unor situatii tragice, Radu Vladurean recomanda vaccinarea, mai ales ca studiile au demonstrat eficienta vaccinului in cazul viitoarelor mame si chiar al lauzelor.

„Recomandam cu putere vacccinarea femeilor gravide la oorice varsta de sarcina si inclusiv a femeii care a nascut. Nu avem motive de ingrijorare. Toate datele pe care le avem pana in prezent, si sunt zeci si sute de mii femei gravide care s-au vaccinat in lume, ne arata siguranta acestui vacccin pentru fat si pentru mama”, a explicat Radu Vladurean.

Numai in ultima luna, mai multe femei insarcinate si nevaccinate din Bistrita Nasaud, Oradea, Satu Mare si Iasi au murit din cauza complicatiilor cauzate de COVID-19. Recent, la Iasi, s-a nascut si primul bebelus cu COVID-19. Medicii spun ca, daca mama este vaccinata, anticorpii se transmit si copilului.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Tot mai multe gravide se infecteaza cu SARS-CoV-2 si fac forme grave • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.