Tot mai multi copii sunt diagnosticati cu boli ale persoanelor adulte

Tot mai multi copii sunt diagnosticati cu boli ale persoanelor adulte

0

copiiDiabet, obezitate şi tensiunea arterială crescută apar de obicei la vârste mai înaintate, dar sunt din ce în ce mai mulţi copiii acre au afecţiuni cronice care le pot afecta foarte mult sănătatea.

Cel mai recent raport cu privire la această tendință, vine de la cercetatorii de la Harvard Medical School care au constatat că a crescut numărul copiilor și adolescenților care suferă de tensiune arterială crescută. 

Studiul a arătat o creştere de 27% a numărului de copii cu vârste între 8 şi 17 ani, cu tensiune arterială crescută pe o perioadă de treisprezece ani.

Oamenii de ştiinţă au comparat peste 3.200 de copii implicați în ancheta de examinare a National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) III  din perioada 1988-1994 la peste 8.300 care au participat la NHANES, în perioada 1999-2008. Sondajul a urmărit alimentaţia şi stilul de viață ale voluntarilor. Copiii din perioada 1999-2008 au fost supraponderali, cu măsura taliei mai mare decât cei din perioada aterioară. Aceşti copii au avut de doua ori mai multe şanse de a avea tensiune arterială crescută.

 “Hipertensiunea arterială este periculoasă în mareparte pentru că mulți oameni nu știu că o au”, a spus autorul studiului Bernard Rosner, profesor de medicină la Harvard Medical School.

Rezultatele au descoperit primele semne ale unei boli cronice, care în mod normal nu apare până la vârsta mijlocie, şi nu  la copii şi adolescenţi.

La începutul acestui an, Academia Americană de Pediatrie a lansat primele orientări pentru diabetul de tip 2, denumit uneori diabet zaharat la adulţi, printre copii. Pediatrii nu sunt instruiți de obicei pentru a trata această formă a bolii, acestea sunt mult mai familiarizați cu tipul 1. După cum time raportat in ianuarie,:

Copiii au fost mult timp diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 1, în care organismul nu are suficiente ce lule producătoare de insulină pentru a procesa glucoza în sânge, dar medicii văd acum un număr tot mai mare de copii cu diabet zaharat de tip 2, in care celulele de grăsime, cresc odată cu creşterea în greutate şi de aici incapacitatea organismului de a descompune zaharuri. Până la o treime din cazurile diagnosticate la copii aceste zile sunt de tip 2, care în general se dezvoltă mai târziu în viață, în general, după 40 de ani.

Din ce cauză copiii de astăzi dezvoltă aceste boli mai devreme? Obezitatea este una din acestea, de la diabet la tensiune arterială și alte probleme comune, spune experți.

 “Când am fost în medic rezident nu am învățat prea multe despre obezitate sau diabet de tip 2. Diabet zaharat de tip 2 se găseşte numai la adulți.  Din când în când am mai avut câte un caz de diabet de tip 2. Acum, este ceva normal. Vedem cazuri de diabet de tip 2 la copii și adolescenți tot timpul acum “, spune dr. Dyan El, New York.

Tot mai multe boli din randul pacientilor mai în vârstă se aplica cu ușurință la pacientii care au cu zeci de ani mai puţin – hipertensiune arterială, diabet zaharat de tip 2, agravarea simptomelor de astm, apnee în somn, dureri articulare și inflamări ale creierului, toate acestea fiind din cauza obezităţii.

Și pentru a trata aceste boli, copiii iau medicamente pentru perioade lungi de timp, astfel încât consecintele asupra sănătăţii pe termen lung încep să îngrijoreze tot mai mult medicii pediatri.

“Se formează tineri care au probleme de handicap sau care iau medicamente. Ei nu pot participa la sport regulat ca şi ceilalți copii. Ei iau medicamente de la vârste mici. Dar, multe dintre aceste medicamente au efecte secundare negative. Medicamentele sunt scumpe, deci este o povară foarte mare pentru sistemul de îngrijire a sănătaţii. Copiii alelează la medici cardiologi sau medici ortopezi pentru dureri articulare. “

Dr. Pamela Singer de la Spitalul de Copii, Montefiore Medical Center din New York, spune că aproximativ 60% din trimiterile ei sunt pentru tensiune arterială crescută.

 “În trecut, copiii cu hipertensiune arterială au avut tendinţa de a fi cei cu condiţiile de baza, cum ar fi boli renale, sau cei cu anomalii vasculare sau boli genetice specifice. Cu toate acestea, acum marea majoritate a cazurilor de hipertensiune pe care le vedem este de tipul <adultului cu probleme de tensiune arteriala >, legate în mare parte de dietă şi stilul de viaţă. Asta nu e valabil doar pentru hipertensiunea arteriala, dar şi pentru alte boli denumite  “boli ale persoanelor adulte”, cum ar fi diabetul de tip 2, care devin tot mai frecvente la copii și adolescenți. Cauzele ar fi – obezitatea, tensiune arterială crescută, colesterol, rezistenţa ridicată la insulină. Și medicii și cercetătorii încearcă să elucideze aceste relații “

O dieta sănătoasă, de exemplu, nu este doar despre alimente în sine, ci este influenţat şi de factori culturali, sociali și economici care determină diversitatea de alegeri alimentare și accesibilitate.

Un studiu recent, s-a descoperit că copiii care au avut un consum mai mare de sodiu au avut cu 36% mai multe şanse decat copiii care au consumat mai puţină sare de a avea tensiune arterială crescută, iar peste 80% dintre copiii care au mâncat mai mult de 2.300 de miligrame de sodiu pe zi. The American Heart Association recomandă în prezent, ca oamenii să consume 1.500 de miligrame de sodiu pe zi, dar poate fi o provocare pentru cei care nu au acces la fructe proaspete și care se bazează pe alimente procesate sau fast-food.

sursa: http://healthland.time.com/

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.