Totul despre boala Lyme: cum poate evolua

1

Boala Lyme este o boala transmisibila, agentul etiologic este o spirocheta, Borrelia burgdorferi. Boala Lyme se transmite prin muscatura de capusa, specia cel mai frecvent intalnita in zona noastra fiind Ixodes ricinus. Ciclul ei de viata presupune existenta a trei gazde, mamifere mari si mici, si trecerea succesiva din faza de larva in cea de nimfa si apoi de adult. Femela adult depune oua care se transforma in larve si ciclul se reia.

Supravegherea in cazurile de boala Lyme, ca si a altor boli transmise prin capuse, reprezinta o prioritate, nu numai in Romania (vezi HG 589 din 2007 privind stabilirea metodologiei de raportare şi de colectare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile), ci si la nivel european. Este cea mai comuna infectie al carei agent etiologic se transmite prin capusa, atat in Europa, cat si in SUA.

Boala Lyme poate evolua in trei stadii

Boala Lyme – Stadiul I – Borrelioza incipienta, localizata. Markerul clinic cel mai fidel al bolii este „erythema migrans” sau „eritemul migrator”, leziunea initiala care apare la 60-80% din pacienti, potrivit metodologiei de supraveghere a Bolii Lyme – DSP Cluj. Aceasta este o leziune cutanata care se manifesta initial ca o macula sau papula de culoare rosie si care se extinde in zile-saptamani, formand o leziune mare, rotunda, deseori cu decolorare centrala partiala. Leziunea singulara trebuie sa atinga un diametru de min 5 cm. Leziunile anulare eritematoase aparute la cateva ore dupa intepatura capusei reprezinta reactii de hipersensibilizare si nu sunt catalogate drept eritem migrator. La majoritatea pacientilor, eritemul migrator este acompaniat de alte manifestari acute, de tip pseudo-gripal: astenie, febra, cefalee, usoara redoare de ceafa, artragii sau mialgii. Aceste semne si simptome au, in mod tipic, un caracter intermitent. Limfocitom borreliozic – nodul sau placa rosu-albastruie care apare, de regula, pe lobul urechii, helix, mamelon sau scrot; mai frecvent la copii (in special la nivelul urechii). Manifestarile din stadiul I apar la 2-30 de zile dupa intepatura capusei.

Boala Lyme – Stadiul II – Borrelioza Lyme diseminata. Spirocheta se poate raspandi prin vasele de sange si limfatice catre alte tesuturi: alte structuri ale pielii, sistem nervos, musculo-scheletal, cardiac. Atingerea oricaruia dintre aceste sisteme poate cauza o larga varietate de manifestari clinice, aparute de la cateva saptamani pana la peste un an de la infectia initiala.

Manifestarile clinice pot include:
– semne si simptome generale, pseudo-gripale, mai severe decat in primul stadiu;
– leziuni secundare multiple, asemanatoare eritemului migrator, dar mai mici decat leziunea initiala;
– manifestari musculo-scheletale: atacuri scurte, recurente, timp de saptamani/luni sau tumefierea uneia sau mai
– multor articulatii (uneori urmate de artrita cronica la nivelul uneia sau mai multor articulatii);
– Manifestari cardiace: debut brusc al unor tulburari de conducere atrio-ventriculare de gradul 2 sau 3, cu durata de zile-saptamani, asociate uneori cu o miocardita, palpitatiile, bradicardia, blocul de ramura sau miocardita ca manifestari izolate nu reprezinta criterii clinice de diagnostic.
– alte manifestari, rare: uveite anterioare si posterioare, panoftalmie, miozita, orhita.

Boala Lyme – Stadiul III – Borrelioza Lyme cronica
Acest stadiu neobisnuit apare dupa cativa ani de la infectia initiala. Manifestarile clinice din aceasta faza sunt urmatoarele: Artrita Lyme, Acrodermatita
cronica atrofica (ACA) si Sindroame neurologice cronice.
1. Artrita Lyme este rara in Europa si mai frecventa in America de Nord. Se manifesta tipic ca mono sau oligoartrita, cu caracter intermitent, la nivelul articulatiilor mari (ex.genunchi). Rareori este insotita de eroziuni ale cartilagiilor sau ale oaselor. Uneori apare la pacienti care au prezentat oligoartrita in stadiul incipient al bolii si care a progresat catre artrita cronica. Un mic procent al pacientilor prezinta tendinita sau durere in punctul de insertie al
tendonului pe os (“enthesys”). Aceasta manifestare clinica este mai frecventa la persoanele cu fenotip HLA-DR2
sau DR4, sugerand implicarea in patogeneza a unui factor imunogenetic.
2. Acrodermatita cronica atrofica (ACA): leziune fibrozanta progresiva a pielii, probabil cea mai comuna manifestare clinica din stadiul tardiv, in Europa; apare, de regula, la nivelul membrelor inferioare ale varstnicilor, debutand cu o pigmentare albastruie a pielii, urmata de o atrofie progresiva a epidermului; pielea
devine subtire, stralucitoare, asemanatoare hartiei;
– este efectul infectiei active persistente: spirochete viabile au fost izolate din probele bioptice de piele chiar la zece ani dupa infectia initiala;
3. Sindroame neurologice cronice
Encefalopatia Lyme este rara se poate manifesta cu pierdere de memorie, depresie, polineuropatie senzoriala, parapareza spastica, probabil urmare a infectarii directe a SNC; unele manifestari pot aminti pe cele ale sindromului de oboseala cronica (CFS) sau ale fibromialgiei. Spre deosebire de ACA, infectia activa nu este prezenta.

Zilele trecute, a fost confirmat clinic si serologic al doilea caz de boala Lyme in judetul Galați, potrivit Directiei de Sanatate Publica din acest judet. Este vorba despre o femeie in varsta de 44 de ani, care a fost tratata la domiciliu, transmite Agerpres. Primul caz de boală Lyme din Galați a afectat un barbat de 62 de ani.

Share.

1 Comment

  1. Buna ziua,

    Cunosc si eu un caz, am un prieten diagnosticat cu Lyme… asadar nu sunt doar doua cazuri.
    Daca se poate face ceva, sa se descopere vreun tratament cu bune rezultate as fi interesat.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.