Totul despre cancerul de prostata - cauze, simptome, tratament

Totul despre cancerul de prostata – cauze, simptome, tratament (VIDEO)

0

Cancerul de prostata este o forma de cancer care se dezvolta in prostata, o glanda aflata la intersectia aparatului urinar cu cel genital la barbati. Mare majoritate a cancerelor de prostata se dezvolta lent, cu toate acestea, exista cazuri in care cancerul de prostata se dezvolta in mod agresiv.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

“Principalele afectiuni ale prostatei sunt cele benigne si cele maligne. Afectiunea benigna este de fapt hipertrofia benigna de prostata, marirea in volum a prostatei, si cea maligna este cancerul de prostata, care diagnosticat precoce poate fi vindecat, beneficiaza de operatii cu caracter de radicalitate. In ceea ce priveste patologia beningna a prostatei exista mai multe terapii, incepand de la terapia medicamentoasa, pana la tehnici chirurgicale minim invazive.”, a spus prof.univ.dr. Viorel Bucuras, Seful Clinicii de Urologie, din Timisoara.

Cancerul de prostata – cauze

Cauzele specifice ale cancerului de prostata raman necunoscute.

Varsta medie la momentul diagnosticului este de 70 de ani. Cu toate acestea, nu multi barbati stiu ca au cancer de prostata.

Barbatii cu hipertensiune arteriala sunt mai susceptibili de a dezvolta cancer de prostata.

“Exista diete care predispun, cele condamnate, grasimi, alcool si altele. S-a stabilit statistic ca dieta mediteraneana reduce numarul imbolnavirilor de cancer de prostata.”, a spus prof.univ.dr. Viorel Bucuras, Seful Clinicii de Urologie, din Timisoara.

Cancerul de prostata – simptome

Cancerul de prostata in faza precoce de obicei nu provoaca simptome. Uneori, cu toate acestea, cancerul de prostata are simptome similare cu cele ale altor boli, cum ar fi hiperplazia benigna de prostata. Aceste simptome includ: urinare frecventa, nicturie (urinare frecventa in timpul noaptii), cu inceperea dificila a urinarii si mentinerea unui flux continuu de urina, hematurie (sange in urina), si disurie (urinare dureroasa).

Simptomele cancerului de prostata avansat sunt:

  • durere puternica si senzatie de amorteala la nivelul pelvisului;
  • durere in regiunea lombara si toracala;
  • pierderea in greutate si a poftei de mancare;
  • oboseala continua si aparent, fara motiv;
  • greata si varsaturi.

“Simptomele cancerului de prostata, cand apar, este aproape destul de tarziu, pentru ca este intr-o faza avansata. Cancerul de prostata, spre deosebire de hiperplazia benigna de prostata, se dezvolta din zona periferica a prostatei.”, a spus prof.univ.dr. Viorel Bucuras, Seful Clinicii de Urologie, din Timisoara.

Cancerul de prostata – tratament

De obicei, in faza incipienta, tratamentul cancerului de prostata consta in a combina radioterapia cu interventia chirurgicala.

Fiind o metoda de tratament mai putin invaziva, radioterapia este indicata la pacientii cu speranta de viata sub zece ani si care au contraindicatii pentru chirurgie.

“In faza incipienta, T2, T3, chiar, beneficiaza de tratament radical care inseamna vindecare.”, a spus prof.univ.dr. Viorel Bucuras, Seful Clinicii de Urologie, din Timisoara.

Pentru cancerul prostatic in stadiu mediu si avansat, tratamentul presupune o combintie intre cele trei tratamente: radioterapie, interventie chirurgicala si “managementul de asteptare” (supravegherea permanenta a bolnavului). Exista si un al patrulea tratament: terapia hormonala, mai ales pentru barbatii in varsta sau cu cancer avansat. Chimioterapia este solutia finala, pentru cei care nu raspund nici tratamentului hormonal.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.