Totul despre controlul ginecologic annual: la ce să te aștepți în funcție de vârstă

Totul despre controlul ginecologic annual: la ce să te aștepți în funcție de vârstă

1

După începerea vieții sexuale și până la postmenopauză, controalele ginecologice anuale reprezintă obligația pe care orice femeie o are față de propria persoană.

Chiar dacă aceste controale provoacă stări de anxietate, evitarea lor nu este în niciun caz o decizie care să aducă ceva bun. Dimpotrivă. În lipsa lor, o întreagă serie de afecțiuni care puteau fi depistate precoce și tratate cu succes pot avea un curs nedorit. Și o finalitate care să te facă să regreți că nu ai procedat așa cum ar fi trebuit. Beneficiile controalelor ginecologice anuale sunt atât de evidente încât depășesc, indiscutabil, orice teamă sau jenă ar exista.
Controlul ginecologic anual are două componente: examinarea clinică și investigațiile. În privința recomandărilor pentru efectuarea unor analize, acestea diferă în funcție de vârsta pacientei. De asemenea, indiferent de vârsta pacientei, dacă medicul are suspiciuni poate solicita efectuarea de investigații suplimentare.

Între 18 și 30 de ani controlul gincologic anual include examenul clinic, un examen bacteriologic al secreției vaginale și un examen citologic Babeș-Papanicolau. Acesta din urmă constă în prelevarea unui eșantion de celule de pe suprafața cervixului (colul uterin). Scopul testului îl reprezintă prevenirea apariției cancerului cervical. În cazul în care la nivelul cervixului este identificată o leziune macroscopică, în afara testului Babeș-Papanicolau va fi efectuată, suplimentar, și o colposcopie. Dacă rezultatul citologic pune în evidență modificări patologice, investigațiile merg mai departe și se recurge la metode de diagnostic invazive (biopsie cervicală, excizie cu ansă diatermică, conizație) care pot infirma sau confirma o leziune premalignă sau malignă.
Între 30 și 40 de ani, examenului clinic, celui bacteriologic și celui citologic li se adaugă examinarea clinică a sânilor. În funcție de rezultatele controlului anual, medicul poate solicita și alte investigatii cum ar fi o ecografie transvaginală, un test HPV și/sau o ecografie mamară.
După vârsta de 40 de ani, în perioada menopauzei și în postmenopauză, vizitele la ginecolog își vor păstra această periodicitate. Se vor efectua, în continuare, ca în cazul grupei de vârstă 30-40 de ani, examenul clinic, analiza bacteriologică a secrețiilor vaginale și examenul citologic (testul Babeș-Papanicolau). În plus, însă, după vârsta de 45 de ani, este indicată efectuarea unei mamografii bilaterale anual, ca metodă de prevenție și depistare precoce a cancerului de sân. În situațiile în care riscul de cancer mamar este crescut (există cazuri de cancer de sân în istoricul familial sau mutații genetice), mamografiile se vor efectua la un interval de șase luni.
Ideal este ca screeningul anual să fie personalizat pentru fiecare pacientă în parte, în funcție de particularitățile acesteia.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://www.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Totul despre controlul ginecologic annual: la ce să te aștepți în funcție de vârstă • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.