Totul despre nașterea prematură. Cauze, simptome, complicatii

Totul despre nașterea prematură

2

În România, anual, se nasc prematur circa 18.000 de bebeluși. Un prematur este un copil care se naște înaintea vârstei gestaționale de 37 de săptămâni. Între 32 și 37 de săptămâni este prematur de la moderat până la tardiv, între 28 și 32 de săptămâni este foarte prematur, iar înainte de 28 de săptămâni este extrem de prematur.

Cauzele nașterii premature

O naștere prematură poate fi spontană sau indusă din motive medicale. Cauzele nașterii premature spontane sunt foarte variate. În primul rând, sarcinile gemelare sau multiple prezintă cel mai mare risc de a duce la o naștere prematură. De fapt, jumătate dintre aceste sarcini se încheie cu o naștere prematură. O altă cauză o poate reprezenta genetica. Dacă în istoricul familial au existat nașteri premature sau dacă anterior a mai existat o naștere prematură, cel mai probabil că micuțul se va grăbi să vină pe lume mai devreme. Apoi, tot cauze ale producerii nașterilor premature sunt infecțiile. Poate fi vorba despre o infecție vaginală, de tract uterin sau cervicală ori despre o infecție care ascensionează din vagin către uter și infectează lichidul amniotic, ceea ce declanșează nașterea prematură spontană. De precizat că și rubeola se află printre cauzele nașterilor premature de acest tip. Pe lângă infecțiile enumerate mai sunt incriminate anomaliile de col uterin, perioadele mai mici de șase luni între o naștere și următoarea sarcină și fumatul. Vi se pare că nu există vreo legătură între fumat și nașterea prematură spontană? În primul rând că nicotina provoacă o contractură a vaselor de sânge din uter, afectând fătul prin aceea că el nu primește nici suficient oxigen, nici suficienți nutrienți. Apoi, consumul de tutun crește riscul ruperii premature a membranelor și declanșarea travaliului prematur.
În ceea ce privește nașterea prematură indusă, decizia aparține medicilor, din motive de sănătate ce pun în pericol atât viața mamei cât și a copilului. Cele mai frecvente cauze pentru care nașterea este indusă prematur sunt reprezentate de preeclampsie, diabet, tulburări de coagulare a sângelui, anomalii ale placentei sau restricții de creștere intrauterină.

Simptomele unei nașteri premature

Atunci când nașterea prematură este indusă lucrurile sunt sub control, pentru că asta înseamnă că gravida se află deja sub supraveghere medicală. Altfel, chiar dacă sarcina nu a ajuns la termen, prezența simptomelor mai jos enumerate ar trebui să alerteze gravida și să o determine să se adreseze de urgență celei mai apropiate maternități. Așadar, simptomele unui travaliu prematur care anunță o naștere prematură sunt:

  • Contracțiile regulate care devin tot mai puternice;
  • Crampele asemănătoare celor menstruale;
  • Durerea în zona inferioară a spatelui, junghiuri care nu se ameliorează dacă gravida își schimbă poziția corpului și nici dacă încearcă orice alte metode de a scăpa de durere;
  • Scurgerea vaginală modificată, apoasă, cu mucus sau sânge;
  • Presiunea din zona pelvisului și din cea a abdomenului inferior (resimțită ca și cum fătul împinge);
  • Ruperea membranelor.

Riscuri și complicații

Când un copil a avut mai puțin timp să se dezvolte în uter, adesea se naște cu probleme. Asta pentru că multe organe, inclusiv creierul, plămânii și ficatul încă se dezvoltă în ultimele săptămâni de sarcină. Problemele pot varia de la ușoare la severe și pot include probleme de respirație și hrănire, paralizie cerebrală, întârzieri în dezvoltare și probleme de vedere și auz. Majoritatea prematurilor petrec timp într-o unitate de terapie intensivă neonatală unde li se asigura nevoile de bază, inclusiv căldură, nutriție și protecție, pentru o creștere și dezvoltare adecvate.
Deși progresele în îngrijirea medicală au dus la creșterea ratei de supraviețuire a prematurilor, complicațiile unei nașteri înainte de termen rămân cei mai importanți factori care conduc în unele cazuri la deces.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://www.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/

Share.

2 Comments

  1. Pingback: Totul despre nașterea prematură • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.