Totul despre ouă: marcare, depozitare, sfaturi pentru a nu ajunge, de Paște, la spital

Totul despre ouă: marcare, depozitare, sfaturi pentru a nu ajunge, de Paște, la spital

1

ouaPentru prevenirea apariției unor toxiinfecții alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale, când crește considerabil consumul de ouă, autoritățile sanitar veterinare vin cu recomandări pentru producători, comercianți și consumatori.

Oul este unul dintre cele mai hrănitoare alimente, datorită valorii nutritive și biologice ridicate. Un ou cu masa de 50 de grame are o valoare energetică de 90-100 calorii, echivalentă, ca valoare nutritivă, cu aproximativ 150 de grame de lapte, 40 de grame de carne sau 20 de grame de brânză uscată.

Ouăle vor fi marcate obligatoriu cu codul producatorului, format din inițiale care reprezinta țara, județul, un număr de ordine in cadrul județului, data ouatului (ziua și luna) și o cifră in fața codului țării care va indica metoda de creștere, astfel :

0 — pentru ouă de găină care se cresc ecologic.
1 — pentru ouă de găină care se cresc în aer liber;
2 — pentru ouă de găină care se cresc în hale la sol;
3 — pentru ouă de găină care se cresc în baterii (cuști, îmbunătățite)

Valorificarea ouălor de consum se poate face numai in spații și unități autorizate și supuse controlului sanitar veterinar.

Se interzice comercializarea ouălor care nu sunt marcate, cu:

– țara de proveniență
– codul unității producătoare,
– data producerii (ziua, luna și anul),
– indici de standard de comercializare și cifra sistemului de creștere, care.se aplică pe fiecare ou,

Este interzisă comercializarea ouălor cu coaja crăpată sau lovită și a ouălor de rață,

Se interzice depozitarea, expunerea în vederea comercializării a ouălor în aceleași locuri cu alte produse alimentare nepreambalate sau în spații necorespunzătoare care pot duce la alterarea sau contaminarea acestora, precizează DSVSA Sibiu.

Păstrarea ouălor se face în frigider sau încăperi cu temperatura de 4—14 grade Celsius. Comercializarea ouălor nemarcate și fără documente se sancționează cu amendă de la 600 la 2.000 de lei și confiscarea întregii cantități în cauză.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Totul despre oua: marcare, depozitare, sfaturi pentru a nu ajunge, de Paste, la spital | Asociatia Medicilor de Familie Mures

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.