Totul despre varice. Afectate, si fete de zece ani!

0

Varicele nu mai e “boala varstei mature”! Au varice tot mai multe tinere, opt din zece, potrivit unui recent studiu, au varice chiar si fete cu varsta de 10 ani. Principalele cauze pentru care au varice atatea tinere: ritmul dezechilibrat de viata, obezitatea, sedentarismul si chiar statul in picioare pentru mult timp!

Femeile au, mult mai adesea, varice (80%) decat barbatii (20%), deoarece acestea ”sufera schimbari hormonale atat in timpul perioadelor menstruale si ale sarcinii, cat si in timpul menopauzei, acesti hormoni contribuie la relaxarea venelor si deci la subtierea peretilor venelor, favorizand aparitia varicelor”, arata specialistii Clinicii Varicoline, care face parte din multinationala olandeza On Clinic Advanced Medical Institute, cu 14 filiale in Romania.

De la varice (foto: www.varices.com.uy) se trage senzatia de greutate si durerea in picioare, dar si senzatia de arsura, palpitatia in jurul picioarelor sau durere in muschi si umflarea gambelor, mai ales a zonei gleznelor. Acestea ”reprezinta simptome pe care tinerele ar trebui sa le ia in calcul si asta deoarece afectiunea varicoasa este nu numai o problema estetica si poate diminua considerabil increderea in sine, dar provoaca o senzatie de disconfort si chiar de durere”.

Scleroterapia, o solutie pentru varice

In cazul acestor varice, o noua tehnica moderna introdusa si in Romania, numita “inchidere”, face ca tratarea sa fie mult mai usoara si, ni se spune, deloc dureroasa.  Dintre metodele aplicate deja de specialistii in domeniu din tara noastra amintim stripping-ul, flebectomia, ligature venelor, criochirurgia sau scleroterapia.

“Unul dintre tratamentele non-chirurgicale frecvent efectuate pentru varice este scleroterapia, prin care este injectata in vena dilatata o substanta (sclerozanta), care produce sclerozarea, atrofierea, fibrozarea si intr-un final inchiderea acesteia. Procedura se desfasoara in cabinet si are o durata de aproximativ 20 de minute, fiind intotdeauna precedata de un consult flebologic si o ecografie Doppler”, declara manager On Clinic, Aura Manole.

Prevenirea varicelor: exercitiile fizice si folosirea unor metode non-hormonale de control al sarcinii

Pentru prevenirea aparitiei varicelor, medicii recomanda tuturor un program de miscare si exercitii fizice, renuntarea la fumat, hidratarea optima a organismului, renuntarea la pilule contraceptive si folosirea unor metode non-hormonale de control al sarcinii, dar si consultarea specialistului imediat cum apar senzatii de durere, transpiratii reci sau disconfort la un picior sau la ambele.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.