Toxiinfectiile alimentare: recomandari, prevenire

0

Toxiinfectiile alimentare apar sporadic, in urma consumarii de alimente intens contaminate cu bacterii (microbi) sau cu toxinele acestora, afectand de multe ori grupuri mari de persoane. Toxiinfectiile alimentare debuteaza brutal, alarmant, cu febra, diaree, varsaturi si stare generala alterata. Atentie, deci, la mesele festive, atentie la localul in care se desfasoara petrecerile! Vezi si alte recomandari oferite de autoritatile care se ocupa cu sanatatea publica.

Toxiinfectiile alimentare sunt produse de variate specii bacteriene – Salmonella, Shigella, Clostridium, stafilococ, enterococ si altele. O epidemie este rezultatul infectarii in masa a unui grup de oameni care au consumat acelasi aliment contaminat.

Care sunt alimentele cel mai frecvent contaminate, care provoca toxiinfectiile alimentare?

Carnea si produsele din carne (conserve), pestele, laptele si produsele lactate (frisca, smantana, branza, iaurt s.a.), ouale (mai ales cele de rata, cele depozitate incorect), preparatele culinare din alimente contaminate (prajituri, inghetata, crema, maioneza, piureuri s.a.). Caldura favorizeaza multiplicarea germenilor si toxiinfectiile alimentare.

Personalul angajat in servicii publice (bucatari, ospatari, cei care vin in contact cu alimentele) reprezinta surse de infectie cu stafilococ. Examenul medical periodic este obligatoriu pentru acesti angajati, urmarind daca exista la acest tip de personal infectii ale mainilor (panaritii, furuncule, abcese s.a.), infectii ale unghiilor, igiena personala deficitara. Responsabilitatea epidemiilor generate este a angajatorilor. Purtatorii nazal de stafilococ pot contamina orice aliment, indeosebi laptele si produsele lactate, precizeaza dr. Loti Popescu pentru DSP Constanta.

Toxiinfectii alimentare imbraca forme mai grave la varste mici si la varstnici care se apara mai greu.

Ce se intampla daca, totusi, contaminarea s-a produs? In functie de varsta, organism, cantitatea de germeni (doza)cu care s-a produs contaminarea, tipul de germene, manifestarile care insotesc toxiinfectiile alimentare apar dupa 6 – 48 ore de la ingestia alimentului contaminat si se traduc prin stare de rau general, dureri de cap, greata, varsaturi, diaree (scaune apoase, galben-verzui, cu mucozitati, fetide, cu sau fara sange, uneori febra, semne de deshidratare.

La aparitia primelor manifestari legate de toxiinfectiile alimentare, pacientul trebuie sa se prezinte de urgenta la medic. Atentie, formele foarte severe pot produce moartea.

Cum se pot preveni toxiinfectiile alimentare?

– identificarea si neutralizarea surselor de infectie (umane si extraumane). Purtatorii umani (care lucreaza in sectorul alimentar) de germeni care dau toxiinfectiile alimentare trebuie scosi din sector pana la disparitia agentului patogen care a provocat boala (control medical la sfarsitul tratatamentului si controale periodice).
– spalarea mainilor ori de cate ori este nevoie, inainte de a manca si dupa masa, dupa folosirea WC, persoanele care pregatesc mancarea au obligatia de a se spala pe maini inainte de a incepe prepararea mancarurilor, dar si de cate ori este nevoie in acest timp.
– spalarea fructelor si legumelor sub jet puternic de apa
– spalarea instrumentarului folosit la bucatarie
– dezinfectarea riguroasa a suprafetelor si a zonei de pregatire a mancarurilor reprezinta alta cerinta in lupta cu toxiinfectiile alimentare.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.