Tragedie aviatica: un elicopter SMURD, cu patru persoane la bord, s-a prabusit

Tragedie aviatica: un elicopter SMURD, cu patru persoane la bord, s-a prabusit

0

Accident aviatic cumplit luni dupa-amiaza: un elicopter SMURD, apartinand unitatii din Constanta, s-a prabusit in lacul Siutghiol, dupa ce efectuase o misiune de salvare aero-medicala. La bordul aparatului erau patru persoane. Cele intamplate lasa loc, din nou, la intrebari: ce a cauzat tragedia, s-a intervenit la timp?

Elicopterul a decolat in conditii normale, vremea era favorabila!

In jurul orei 16,20, prin numarul de urgenta 112 a fost semnalat ca un elicopter SMURD de la Constanta s-a prabusit in zona lacului Siutghiol din judetul Constanta, a anuntat MAI.Din primele informatii, elicopterul avea patru persoane la bord, echipajul standard – pilot, copilot, doctor si asistent. Elicopterul nu transporta vreun pacient. La momentul accidentului, acel elicopter SMURD (foto elicopter SMURD smurd.ro) se intorcea catre baza, de la o misiune de salvare aero-medicala, dupa ce a transportat un pacient la spitalul judetean Constanta .

La 15,55 a inceput alimentarea, iar la ora 16,00 a fost încheiată, fara a se inregistra probleme in timpul operatiunii, aceasta fiind supravegheată de personalul specializat din cadrul aeroportului. La ora 16,07, elicopterul a decolat in conditii normale, conditiile meteo fiind favorabile, iar dupa decolare nu au fost identificate probleme de catre controlorii de zbor”, au precizat reprezentantii Aeroportului ”Mihail Kogalniceanu”, citati de Mediafax.

Potrivit ISU Dobrogea, primele echipaje au ajuns la locul unde s-a prabusit acel elicopter SMURD la ora 16,30. Prima persoana din echipaj a fost gasita la ora 16,45. o persoana a fost scoasa din apa si a fost resuscitata. Aceasta persoana a fost transportata la spitalul judetean Constanta. Persoana gasita facea parte din echipa medicala care se afla la bordul elicopterului. Ea a fost internata in stare critica la terapie intensiva.

La orele serii, cautarile pentru gasirea membrilor echipajului elicopterului continuau, actionandu-se cu noua ambarcatiuni de diferite tipuri cu mijloace de iluminat subacvatice si de suprafata, avand la bord echipe de scafandri ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si ai Ministerului Apararii Nationale.

”Precizam ca in conformitate cu procedurile de cautare, in zona de actiune a scafandrilor sunt folosite ambarcatiuni cu vasle, pentru a evita producerea unor accidente in conditii de vizibilitate scazuta. Din dispozitia vicepremierului Gabriel Oprea, un elicopter al Ministerului Apararii Nationale survoleaza lacul Siutghiol pentru a lumina zona de cautare a scafandrilor”, a anuntat MAI.

La fata locului sunt mobilizati peste 150 de pompieri, jandarmi, politisti, politisti de frontiera din cadrul Garzii de Coasta si militari, dintre care 42 sunt scafandri profesionisti. Echipele de cautare au gasit si ridicat la suprafata mai multe parti din aeronava prabusita. Cercetarea imprejurarilor producerii evenimentului se realizeaza de catre Parchetului Militar.

Marturie infioratoare: ocupantii elicopterului erau in viata dupa prabusire si se zbateau in apa inghetata. Motorul barcii pompierilor nu a pornit, asa ca au dat la vasle!

“Am vazut un elicoper, mergand foarte lin, a ajuns foarte usor deasupra apei, in momentul impactului aveai senzatia ca vrea sa aterizeze pe apa. In momentul impactului s-a dat peste cap, apa s-a ridicat. Dupa 10 minute s-au ridicat patru capete care strigau ”Ajutor, ajutor, o sa murim inghetati!”, a precizat un martor, pentru una din televiziunile de stiri. “Victimele au strigat cam 20 de minute, dupa care nu s-a mai auzit nimic”, a continuat marturia.

Potrivit Mediafax, primul echipaj al ISU a ajuns la fata locului, la 15 minute dupa apelul la 112, cu o barca pneumatica cu motor, al carei motor nu a pornit, astfel ca pompierii au decis ca sa foloseasca vaslele! „Au venit foarte tarziu, le-am specificat clar – La butoaie! – ei s-au dus la Cazinou. Cand au ajuns aici au venit toti cu mainile in buzunare. Le-am spus si eu, si doamna, care stă aici, veniti cu barca pneumatica ca nu putem sa ajungem la ei. Pana au dat la vasle s-a si intunecat”, a afirmat un martor citat de Digi24.

Acel elicopter SMURD, cumparat de CJ Constanta

Centrul de Investigatii Media explica faptul ca, in primavara anului trecut, Consiliul Judetean Constanta a cumparat un elicopter medicalizat in cadrul unui proiect finantat din bani europeni. ”(…) presedintele de atunci al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, in prezent arestat, a respins oferta ca aparatul sa fie modernizat si operat gratuit de Inspectoratul General de Aviatie al MAI in cadrul flotei SMURD. (…) Dupa debarcarea lui Nicusor Constantinescu de la sefia institutiei, Consiliul Judetean Constanta a decis sa predea aparatul catre Inspectoratul General de Aviatie al MAI, pentru a fi introdus in reteaua SMURD si operat gratuit de pilotii Ministerului de Interne”, sustine Centrul de Investigatii Media.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.