Training de imagistică pentru rezidenți (VIDEO)

0

Un nou Curs de inițiere în imagistică pentru rezidenți, organizat de Centrul de diagnostic Neuromed Timișoara, a adus participanților – rezidenți în radiologie și neurochirurgie – ultimele detalii privind imagistica și posibilitățile acesteia în punerea diagnosticului și urmărirea pacientului.

 „Trainingul este destinat rezidenților în neurochirurgie, rezidenților neurochirurgi, dar și rezidenților în radiologie, deci specialitatea radiologie. Imagistica în viața medicului este o parte foarte importantă. Diagnosticul propriu-zis nu se poate pune niciodată fără imagistică, imagistica însemnând de la radiologia convențională, pe care o cunoașteți ca și radiografie, la imagistica de tip computer tomograf, dar și la cea care reprezintă imagistica de înaltă calitate, și anume rezonanța magnetică”, spune dr. Stanca Mihaela Pleș, medic primar neurochirurgie.

training de imagistica

Toate aceste tipuri de imagini vor fi descrise de colegii mei și de mine ca și neurochirurg care am ca și supraspecializare partea de imagistică în neurochirurgie. Aceste toate detalii, foarte fine, de diagnostic vor fi explicate, vor fi detaliate toate amănuntele care fac parte din diagnosticul imagistic. Toate aceste date se pun, de obicei, și se coroborează cu partea clinică, cu ceea ce înseamnă pentru noi anamneza, deci ceea ce pacientul aduce ca și informație. Toate aceste lucruri fac în final ca pacientul să aibă un diagnostic. Diagnosticul pentru un medic este cel mai important element pe care îl obține. În funcție de diagnosticul pe care îl are, el poate să aplice un tratament, poate să urmărească  tatamentul. Diagnosticul imagistic este, de asemenea, și urmărirea pacientului după tratament, astfel încât imagistica nu este destinată doar punerii diagnosticului în momentul când pacientul ajunge la medic, dar și urmărirea acestui pacient în timp. Vindecarea lui, sunt situații în care boala revine, noi trebuie să știm semnele care înseamnă revenirea bolii, trebuie să știm din punct de vedere imagistic care sunt semnele și acele mici tricuri care ne arată nouă că o boală este una sau alta și că, foarte imprtant, am putut să facem un diagnostic diferențial.

Aceste traininguri au loc periodic de doi ani, sunt traininguri care sunt destinate specialităților. Au fost traininguri destinate oncologiei, deci specialității care se ocupă de partea de oncologie, specialități ca și neurologia au avut parte de traininguri pentru inițierea în imagistica specifică neurologică, au avut loc traininguri pentru angajații firmei noastre, pentru cei de la radiologie. Binenețeles că participarea e, astăzi, doar a rezidenților care fac stagiul de neurochirurgie și radiologie în Timișoara, dar ei provin din foarte multe locații. Deci ei nu sunt veniți din Timișoara, decât că fac specialitatea în Timișoara. La celelalte traininguri, venirea și participarea la cursuri a fost din foarte multe județe”, mai spune dr. Snaca Mihaela Pleș, medic primar neurochirurgie.

„În mod sigur sunt necesare pentru că medicina este o meserie în care trebuie să te perfecționezi încontinuu, că dacă nu, în decurs de câteva luni poți să rămâi suficient de mult în urmă încât să nu o mai efectuezi la nivelul a care îți dorești.

Eu sunt medic neurochirurg, partea de imagistică este parte integrantă a acestei specialități, deci binenețeles că trebuie să am curiozități încontinuu. Pe măsură ce se dezvoltă această specialitate este inevitabil să apară și lucruri imagistice noi, mai ales că s-a dezvoltat și tehnologia pe această parte”, crede dr. Dragoș Țîrlea, medic rezident neurochirurgie.

autor: DELIA SESCU BARBU

GALERIE FOTO:

 

 

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.