Transfuzii de sange la sate, cu ajutorul unitatilor mobile (VIDEO)

0

Ministerul Sanatatii va lansa in curand Programul de transfuzii mobile, un program prin care unitati mobile de tip ambulanta se vor deplasa prin comunitati pentru recoltarea de sange.

Programul s-a nascut din nevoia tot mai mare de sange in interventiile chirurgicale in paralel cu scaderea numarului de donatori de sange.

Acesta a fost anuntat de prof.dr. Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii in cadrul mai multor proiecte care poarta denumirea de Actiuni prioritare.

“Venind din sistem, fiind profesionist, stiu foarte bine, le am in sange toate necesitatile acestea stringente si, asa cum i-am spus si domnului ministru, sunt cateva, cinci-sase obiective, care se pot implementa rapid si care pot face diferenta. Si domeniul major pentru mine fiind activitatea intraspital, aici avem o serie de proiecte care vizeaza un obiectiv strategic, spun eu, pentru Romania: asigurarea unui sistem integrat de management al marilor urgente”, spune prof.dr. Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

sange

“Un alt obiectiv este programul de transfuzii mobile, prin care sa asiguram finantarea pentru functionarea unor unitati mobile de tip ambulanta, care sa se deplaseze in diferite comunitati si sa asigure recoltarea de sange, un subiect foarte important, de actualitate. Datorita interventiilor chirurgicale avem un necesar de sange tot mai mare, iar numarul de donori este tot mai mic”, explica prof.dr. Dorel Sandesc.

Conform acestuia, nu va fi omisa nici ideea infiintari unor banci de sange

“Se are in vedere o abordare globala, nu numai unitati de transfuziii sanguine, acesta insa este un program obiectiv la care lucram si la care vrem sa-I dam drumul, dar va trebui sa analizam global problema unitatilor de transfuzie sanguine si a programului de transfuzii care, in opinia mea, trebuie integrat in aceste programe pe care le-am enumerat si care, de altfel, poarta un nume sugestiv. Ele se numesc, cele care au fost lansate deja, si se vor numi cele care le vom lansa in viitor, Actiuni prioritare, aratand faptul ca da, ele sunt destinate unor prioritati pentru ca orice sistem sanitar, oricat de sarac ar fi trebuie sa puna pe primul plan  marile urgente. Si cred ca este logic daca facem acest lucru. Vom asigura prioritate de preventie si medicinei primare pentru a reduce internarile nejustificate in spitale, iar de cealalta parte, managementul marilor urgente”, a adaugat prof.dr. Dorel Sandesc.

O parte a acestor Actiuni prioritare va fi lansata in urmatoarele luni.

autor: DELIA SESCU BARBU

GALERIE FOTO:

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.