Transplantul de organe: schimbul de informatii, vital!

Transplantul de organe: schimbul de informatii, vital!

0

Transplantul de organe nu mai tine cont de frontiere. In caz de urgenta, informatiile privind schimbul de organe se transmit verbal si mai apoi in scris. Un proiect de ordin al Ministerului Sanatatii contine precizari in acest sens, punand in practica o directiva europeana. Personalul responsabil cu schimbul de informatii legate de transplantul de organe este obligat sa fie disponibil non-stop!

Transplantul de organe: ”Exista situatii cand, datorita unei compatibilitati scazute intre potentialul donator si persoanele aflate pe listele de asteptare pentru transplantul de organe, organele sa nu poata fi transplantate si, pe cale de consecinta, sa salveze alte vieti omenesti, motiv pentru care s-a instituit, la nivelul comunitatii europene, posibilitatea schimburilor transfrontaliere de organe umane destinate transplantului”, noteaza oficialii din Ministerul Sanatatii. Ca urmare, se impunea instituirea unei set de reguli pentru transmiterea de informatii referitoare la schimbul de organe umane intre autoritatile competente, ca sa nu existe sincope legate de transplantul de organe.

Acest ordin se va aplica schimburilor transfrontaliere de organe avand ca destinatie transplantul de organe, intre Romania si celelalte state membre ale UE.

Informatiile transmise intre autoritatea competenta, centrele de prelevare si/sau centrele care realizeaza transplantul de organe sunt:
a) transmise in forma scrisa si in cel mai scurt timp, prin e-mail sau fax;
b) redactate atat in limba romana, cat si in limba engleza;
c) sunt inregistrate si pot fi puse la dispozitie, la cerere;
d) contin data si ora transmiterii, datele de contact ale persoanei responsabile cu transmiterea, precum si mentiunea ”Contine date cu caracter personal. A se proteja impotriva divulgarii sau a accesului neautorizat”.

Ordin privind transplantul de organe: informatiile pot fi schimbate verbal, fiind urmate de transmiterea informatiilor in forma scrisa

In caz de urgenta, informatiile referitoare la caracterizarea organului si a donatorului, precum si in cazul notificarilor incidentelor si a reactiilor adverse grave, informatiile pot fi schimbate verbal, fiind urmate de transmiterea informatiilor in forma scrisa!

Agentia Nationala de Transplant ne-a transmis propunerea de ordin pentru transpunerea Directivei 2012/25/UE, asupra caruia au formulat propuneri si observatii Compartimenul Afaceri Europene si Relatii Internationale, Inspectia Sanitara de Stat si Serviciul Juridic, aspecte insusite de catre directia noastra si integrate in prezentul proiect”, noteaza Ministerul Sanatatii legate de acest proiect vital in transplantul de organe fara a tine cont de frontiere, proiect supus in aceste zile dezbaterii publice.

Personalul desemnat ca fiind responsabil cu schimbul de informatii ce intra sub incidenta prezentului ordin are obligatia de a fi disponibil 24 de ore pe zi si 7 zile pe saptamana pentru situatii de urgenta, astfel incat sa poata primi si transmite in cel mai scurt timp informatiile pentru a realiza cu succes transplantul de organe, suna proiectul de ordin ce asteapta semnatura ministrului Sanatatii Nicolae Banicioiu.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.