„Transplantul hepatic in Romania”, in cadrul Proiectului S.P.E.R.

0

1138_articolVineri, 27 aprilie 2012, va avea loc Conferinţa „Transplantul hepatic în România”, prezidata de prof. Dr. Irinel Popescu şi organizată de Fundaţia „Dan Setlacec” în cadrul Proiectului ”Specializare pentru performanţă, eficacitate şi răspuns în domeniul transplantului de organe – S.P.E.R.”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Găzduita de Institutul Naţional de Statistică din Bucureşti, Conferinţa „Transplantul hepatic în România” din cadrul Proiectului S.P.E.R. se derulează în asociere cu Al XIII-lea Simpozion al Secţiunii Române IASGO, programat în aceeaşi locaţie începând cu 25 aprilie 2012, oferind astfel comunităţii medicale posibilitatea de a fructifica mai multe ocazii de informare ştiinţifică.

Iniţiat la data de 1 Septembrie 2010, Proiectul S.P.E.R. este implementat de Fundaţia „Dan Setlacec” din Bucureşti, împreună cu partenerii săi: Fundaţia pentru Transplant din Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Constantă, Institutul de Virusologie „Ştefan S. Nicolau” din Bucureşti, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova. Scopul Proiectului S.P.E.R. este acela de a realiza un sistem de formare profesională specializată pentru creşterea nivelului de competentă şi îmbunătăţirea adaptabilităţii personalului medical din domeniul transplantologiei, ajutând la modernizarea procesului actual de instruire, prin abordare interdisciplinară şi tehnici de instruire combinate: e-learning şi formare fata în faţă. După primele 20 de luni de implementare parcurse cu succes, câteva sute de medici şi asistenţi medicali din unităţi sanitare autorizate pentru realizarea transplanturilor, localizate în regiunile: Bucuresti-Ilfov, Vest, Sud Est, Nord Vest, Sud Vest, au parcurs deja o mare parte din cursurile incluse în proiect.

Răspunzând nevoilor proiectului, programul dens al Conferinţei „Transplantul hepatic în România” va cuprinde studii de caz din practica medicală românească şi internaţională, rezultate ale unor valoroase proiecte de cercetare, prezentarea unor inovaţii în tehnicile chirurgicale atât în sfera chirurgiei hepatice în general, a transplantului de ficat şi, în special, a carcinomului hepatocelular, cât şi în privinţa tumorilor neuroendocrine.

Alături de valoroase lucrări şi dezbateri ale specialiştilor romani din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Constantă, Sibiu, un punct de interes al zilei va fi şi schimbul de experienţa între echipa Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic “Dan Setlacec” de la Institutul Clinic Fundeni, condusă de prof. Dr. Irinel Popescu, cu peste 340 de transplanturi în palmares şi, respectiv, echipa Centrului de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatica din cadrul Spitalului Niguardia Ca’Granda din Milano, reprezentată la Bucureşti de prof. Domenico Forti, prof. Luciano De Carlis şi prof. Antonio Rampoldi. Deschizători de noi orizonturi în chirurgia de transplant, profesorii D.Forti şi L.De Carlis sunt autorii primului transplant de ficat de la donator viu la adult din Italia, iar prof. Dr. Irinel Popescu este autorul primului transplant hepatic reuşit din România.

Prin tematica abordată, Conferinţa „Transplantul hepatic în România” reprezintă o reală oportunitate profesională dedicată medicilor rezidenţi, medicilor specialişti în chirurgie generală, anesteziologie, nefrologie, gastroenterologie, medicina de laborator, anatomie patologică, imunologie de transplant, medicilor coordonatori de transplant, precum şi asistenţilor medicali, aceste categorii regăsindu-se în grupul-tinta al Proiectului S.P.E.R.

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.