Training Path for Phlebologists (TRAPP), cu spijinul financiar al Comisiei Europene (FOTO/VIDEO)

1

Cinci echipe de specialiști din Italia, Grecia, Belgia și România, coordonate de Societatea Română de Flebologie au câștigat și realizat un proiect european: Training Path for Phlebologists (TRAPP) cu spijinul financiar al Comisiei Europene prin programul Erasmus+ România.

“Implicarea Societatii de Flebologie a fost maxima, in sensul ca Societatea Romana de Flebologie conduce acest proiect, un proiect european, ERASMUS+, in care sunt angrenate mai multe tari printre care Italia, Portugalia, Grecia si noi suntem cei care coordonam. Care este obiectivul acestui proiect? Este acela de a stabili liniile directoare pentru formarea flebologului in Europa.”, a spus prof. univ. dr. Sorin Olariu, preşedintele Societăţii Române de Flebologie.

“Pentru pacientii nostri, aceasta aprobare a rezultatelor a proiectului din partea Comisiei Europene, inseamna o mai buna gestionare a diagnosticului si tratamentului acestor pacienti. Este important si pentru noi, doctorii, pentru ca nu vor veni in faze complicate in situatii dificile de tratat ci vor fi tratati de la inceput de catre cel mai bun specialist.”, a spus conf. dr. Daniela Radu, presedinte executiv Societatea Romana de Flebologie.

Scopul acestui proiect este de a defini profesia de flebolog european pentru a avea profesioniști în tratarea bolilor venoase, aceștia vor oferi tratamente adecvate pacienților.

“Avem nevoie sa acordam mai multa atentie Flebologiei, de aceea din acest punct de vedere sunt de acord cu acesti oameni care au venit aici la Parlamentul European din mai multe tari, din Portugalia, Italia, Grecia si alte tari, ca trebuie sa ne focusam mai mult asupra acestei probleme si voi acorda suportul necesar pentru a avea un certificat european si un sistem juridic si vom ajuta sa se dezvolte in mai multe moduri aceasta abordare.”, a spus Pietro Fiocchi – europarlamentar.

Pagina web a proiectului cuprinde curricula și pașii necesari. De asemenea, s-a creat o platformă de e-learning care cuprinde cunoștințe teoretice extensive necesare medicilor care vor să devină flebologi, precum și un sistem bine pus la punct de verificare a acestor cunoștințe.

Rezultatul final va fi îmbunătățirea diagnoticului și tratamentului pacienților cu boli venoase prin crearea și certificarea unor medici specialiști în domeniul flebologiei.

“Beneficiile finale la sfarsitul acestui proiect sunt pentru pacienti, pentru pacientul care trebuie să fie tratat mai bine. Aacestea sunt patologii, care în cele mai multe cazuri sunt incvalide, adică ne referim la insuficiență venoasă cronică profundă, care este o afectiune care invalideaza pacientii. Pe de alta parte, medicii vor fi beneficiari, intrucat toți medicii care nu sunt pregătiți științific nu vor putea intra în specializare.”, a spus Giuseppe Genovese – Registro Europeo dei Flebologi, Italia.

“Avem cooperare internationala pentru a dezvolta domeniul flebologiei si de cel putin zece ani Flebologia s-a dezvoltat mult in ceea ce priveste tehnologia si tehnici si e nevoie sa stimulam medicii tineri si cei actuali, care lucreaza in aceast domeniu, sa dobandeasca cunostinte si tehnici si acum ceea ce se intampla in foarte multe tari din Europa a fost de bun augur sa avem acest proiect care sa ne sustina.”, a spus Augusto Sampaio – Europe Vein Center Portugalia.

Pentru a fi recunoscută profesia de flebolog în Europa au fost prezentate rezultatele proiectului în data de 20 Noiembrie 2019 în Parlametul European pentru a fi aprobate de comisia de specialitate.
După diseminarea proiectului la diverse manifestații științifice, congrese, conferințe s-a primit o scrisoare de solicitare din partea UIP ( International Union of Phlebology) semnată de Pier Luigi Antignani pentru a oferi auspiciile acestei societăți privind rezultatele proiectului.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Training Path for Phlebologists (TRAPP), cu spijinul financiar al Comisiei Europene (FOTO/VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.