Tratament inovator pentru bolnavii de leucemie: se poate eradica leucemia la 88% dintre pacienţi

Tratament inovator pentru bolnavii de leucemie: se poate eradica leucemia la 88% dintre pacienţi

0

leucemie

88% dintre pacienţii bolnavi de leucemie în stadiu avansat care au participat la un studiu clinic, au intrat în remisie completă a bolii, după ce s-a foloosit un tratament inovator pentru tratatrea acestei boli: imunoterapia.

Imunoterapia s-a dovedit a fi extrem de promiţătoare în cazul formelor de leucemie rezistente la tratamente convenţionale.

Rezultatele acestui test clinic efectuat pe 16 pacienţi, cel mai amplu de până acum care utilizează imunoterapia împotriva leucemiei agresive, au fost publicate miercuri în revista medicală americană Science Translational Medicine, conform AFP.

“Aceste rezultate extraordinare arată că terapia celulară este un tratament puternic pentru bolnavii care au epuizat toate terapiile convenţionale”, susține Michel Sadelain, directorul departamentului de inginerie celulară al Centrului de cercetare a cancerului Memorial Sloan Kettering, din New York, şi coordonatorul acestui studiu clinic.

Leucemia acută limfoblastică este o formă de cancer al sângelui, care se dezvoltă în limfocitele B, extrem de greu de tratat deoarece, pentru majoritatea pacienţilor, boala revine.

leucemia

Sistemul imunitar nu identifică celulele canceroase drept un corp străin care trebuie distrus, aşa cum se întâmplă cu agenţii patogeni, motiv pentru care îşi pierde eficienţa de a combate leucemia.

Numai 5% dintre bolnavii de leucemie pot beneficia de operația de transplant de măduvă

Singura modalitate de vindecare este operaţia de transplant cu măduvă osoasă, dar majoritatea bolnavilor nu trăiesc destul de mult pentru a beneficia de această intervenţie. Numai 5% dintre bolnavii de leucemie ajung să suporte o intervenţie de grefare a măduvei osoase, au precizat cercetătorii.

Pentru acest test clinic, 16 pacienţi bolnavi de leucemie au fost injectaţi cu o substanţă obţinută din propriile celule imunitare, modificate genetic, pentru a putea detecta şi distruge celulele canceroase. Acest lucru a permis majorităţii pacienţilor să se refacă suficient pentru a suporta ulterior o grefă de măduvă osoasă şi să intre într-o fază de remisie a leucemiei.

În prezent, sunt în desfăşurare şi alte studii pentru a pune la punct terapii celulare împotriva altor forme de cancer, nu numai leucemia, au precizat cercetătorii.

sursa: mediafax, AFP

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.