Tratament ortodontic: Ce variantă alegem?

Tratament ortodontic: ce variantă alegem?

1

ortodontieOrtodonţia este ramura stomatologiei care corectează poziţia dinţilor şi a maxilarelor. Atât dinții înghesuiţi cât şi cei cu spaţieri sunt dificil de igienizat, sunt în pericol de a fi pierduţi timpuriu din cauza cariilor şi a bolii parodontale. De asemenea, ei provoacă forţe suplimentare în muşchii masticatori ceea ce duce la disfuncţie temporo-mandibulară, dureri de spate, umeri şi gât.

Metodele de tratament ortodontic au evoluat considerabil în ultimii ani , la ora actuală pacientul dispune de mai multe variante de tratament , acestea fiind diferite din punct de vedere estetic, eficientă, durată de tratament şi financiar.
Varianta cu brackeții linguali a apărut ca şi alternativă la aparatele convenţionale cu brackeții poziţionaţi pe suprafaţa exterioară a dinţilor.

Designul brackeților este unul mult mai complex pentru a se adapta intim la suprafaţa interioară a dinţilor. Avantajul major al variantei de tratament ortodontic cu brackeți linguali îl reprezintă estetica şi aspectul discret al aparatului, ce nu va interfera cu viaţa socială a pacienţilor care aleg această variantă, fie din motive personale , fie profesionale.

În privinţa dezavantajelor putem menţiona că perioada de acomodare cu aparatul poate fi mai lungă, deoarece limba va fi în permanent contact cu brackeții, deasemenea pacientul poate să întâmpine dificultăţi în masticaţie, igienă şi vorbire în perioada de acomodare .

tratament ortodontic

O altă variantă de tratament ortodontic cu brackeți o reprezintă sistemul Damon. Brackeții Damon sunt autoliganturanți şi mult mai mici ca şi design, în comparaţie cu bracketii metalici clasici, nu necesită elastice pentru fixarea arcului în sloturi. Acest sistem de brackeți permite o nouă abordare în ortodonţie şi oferă o mai bună expansiune a palatului, fiind o variantă mult mai conservativă de tratament, evitându-se astfel eventuale extracţii necesare.  Zâmbetele create prin sistemul Damon vor fii mult mai estetice şi naturale.

Aparatul-Ortodontic-Invisalign

Una din cele mai inovative metode de tratament ortodontic la ora actuală este repezentat de Sistemul Invisalign. Aparatul Invisaline constă într-o serie de gutiere transparente, detaşabile, care sunt confecţionate personalizat pentru fiecare pacient în parte, prin metoda imagisticii 3D pe calculator. Fiecare set de gutiere este conceput pentru a muta dinţii treptat până la poziţia finală stabilită în planul de tratament, care poate dura între 9 şi 15 luni.

Brackeții clasici de metal sunt rezistenţi şi rigizi, se folosesc împreună cu sistemul de arcuri şi ligaturi elastice. Pe perioada purtării aparatului, pacientul va trebui să şi modifice puţin stilul de viaţă în ceea ce priveşte regimul alimentar, sunt de evitat legume şi fructe dure, diverse tipuri de carne, dulciuri de genul caramelelor şi bomboanelor tari ca şi consistenţă. În privinţa igienei orale zilnice, pacientul va trebui să devină mai riguros, un duş bucal şi periuţe dentare sunt foarte recomandate în aceste cazuri.

Beneficiile unui tratament ortodontic includ o cavitate bucală mai sănătoasă, un aspect mai plăcut şi dinţi care vor fi păstraţi timp îndelungat pe arcadă, spune dr. Alexandra Săbău, medic specialist ortodont.

Share.

1 Comment

  1. Eu port aparatul dentar invizibil – Invisalign. Recomand clinica Smile Factory din Bucuresti sau Timisoara. Ei au introdus acest tip de tratament in Romania.