Terapii Genetice şi Celulare în Tratamentul Cancerului la OncoGen (VIDEO)

0

Terapii Genetice si Celulare in Tratamentul Cancerului – OncoGen din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta „Pius Branzeu” Timisoara a castigat proiectul „Romania-Serbia Joint Initiative against Cancer in Cross-Border Region : Improved Diagnosis and Treatment of Malignant Tumors” acronim ROSECAN, finantat prin Programul Interreg-IPA CBC Romania Serbia.

Proiectul se va derula pe o perioada de 42 luni, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii din Republica Serbia, unitati spitalicesti din regiunea Vojvodina si Spitalul Judetean de Urgenta Resita.

3 milioane de euro sunt alocati Centrului OncoGen

Bugetul total este de 12 milioane de euro, din care peste 3 milioane de euro sunt alocati Centrului OncoGen, iar contributia institutiei reprezinta 2% din suma.

Centrul OncoGen va elabora aplicatii software dedicate

Obiectivul general al proiectului il reprezinta dezvoltarea oncologiei in regiune, printr-o infrastructura moderna si eficienta, cu scopul de a asigura accesul la servicii de inalta calitate pentru diagnosticul si tratamentul cancerului. In cadrul proiectului, Centrul OncoGen va elabora aplicatii software dedicate, care vor fi implementate ulterior in toate spitalele din regiune, si va achizitiona echipamente specifice pentru diagnostic personalizat in cancer, prin secventiere. Tehnica secventierii permite identificarea exacta a genelor implicate in aparitia si dezvoltarea cancerului, asigurand diagnosticul de precizie al bolii si personalizarea terapiei.

Centrul oncoGen a fost construit si dotat in perioada 2010-2015, printr-o investitie de 12 milioane de euro, finantat prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competivitatii Economice. Centrul dispune de facilitati de ultima generatie pentru cercetarea fundamentala si aplicativa in domeniul terapiilor avansate, avand 15 compartimente si laboratoare, inclusiv un compartiment GMP, unic in Europa de Est, unde activeaza40 de specialitti de inalta calificare.

„Este vorba de un proiect transfrontalier pe care colegii de la OncoGen l-au depus in urma cu un an de zile impreuna cu o clinica din Serbia si clinica din Resita, a fost declarat castigator, si in urma acestui proiect OncoGen beneficiaza de repartitia a peste 3 milioane de euro pentru dotarea cu aparatura medicala din cadrul acestui proiect”, a spus managerul spitalului dr. Marius Craina.

Pentru sistemul de sanatate este vital sa se castige astfel de proiecte, deoarece achizitia si dotarea cu aparatura medicala lasa de dorit de la o zi la alta, existand ani, cum ar fi (2016) cand nu s-a primit nici o finantare din partea Ministerului Sanatatii. Implicarea pentru atragerea de fonduri europene este vitala din acest punct de vedere.

„O initiativa comuna de lupta impotriva cancerului, pe cele doua tari, Romania si Serbia, intr-un program transfrontalier. Este un proiect de infrastructura, este un proiect de dotari in care fiecare dintre partenerii implicati doreste sa aduca imbunatatiri tratamentului si diagnosticul in cancer. Vor fi achizitionate aparate necesare pentru diagnosticul de precizie al tumorilor solide” a spus dr. Florina Bojin, conferentiar Imunologie UMF.

„Domeniul Sanatatii este prioritar pentru noi, iar pentru a rezolva anumite probleme in cadrul Spitalului Judetean este prioritara atragerea de fonduri europene. Acest proiect de peste 3 milioane de euro este binevenit si nu pot decat sa felicit echipa de proiect si sa le urez – MULT SUCCES”, a spus Calin Dobra, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Share.

Leave A Reply