Tratamentul care poate vindeca leucemia: măduva osoasă artificială

Tratamentul care poate vindeca leucemia: măduva osoasă artificială

0

leucemiaTimp de decenii, medicii au folosit în tratarea pacienţilor cu leucemie transplantul de celule stem de la persoane cu măduva osoasă sănătoasă.

Dar, chiar dacă transplanturile pot fi un tratament destul de eficace, nu sunt suficient de mulţi donatori pentru a trata fiecare pacient cu leucemie.

Acum, pentru a putea vindeca leucemia cercetătorii au făcut primii pași spre a produce măduva osoasă într-un laborator: ei vor să producă celule stem într-un cadru care imită mediul natural al măduvii osoase.

Leucemia este un cancer care începe în măduva osoasă, țesutul moale din interiorul oaselor care produce celulele sanguine. Scopul cercetătorilor este de a crea măduva osoasă artificială care este capabilă să producă celule stem din sânge în afara corpului, a declarat cercetătorul studiului Cornelia Lee-Thedieck, de la Institutul de Tehnologie din Karlsruhe (KIT) din Germania.

Astfel de celule stem ar putea fi apoi utilizate pentru tratamentul pacienților cu leucemie.

Dar crearea de măduvă osoasă într-un laborator, nu este ușor.

“Măduva osoasă este foarte complexă, cu multe, tipuri diferite de celule, molecule, proteine”, a declarat Lee-Thedieck.

Mai mult, celulele stem care ar putea fi folosite pentru a trata pacienţii cu leucemie pot crește și îşi pot păstreze proprietățile lor într-un mediu care imită îndeaproape măduvă osoasă umană reală.

Cercetătorii au reconstruit structura spongioasă a măduvei osoase cu ajutorul unui hidrogel coagulat  în jurul cristalelor de sare, și apoi îndepărtând cristalele au rămas găuri în care pot creşte celulele stem. Ei au adăugat apoi proteine ​​şi celule care susțin celulele stem. În cele din urmă, au injectat celule stem prelevate din sângele din cordonul ombilical al pacientului cu leucemie.

Munca lor a produs cu succes celule stem hematopoietice, care sunt celulele din măduvă şi care dau naștere la toate tipurile de celule sanguine.  Mai mult de 90 la sută din celulele stem reproduse în măduva osoasă artificială au avut încă marcajele de celule stem după patru zile, un semn că au păstrat capacitatea lor de a forma orice tip de celule sanguine, conform studiului, detaliat on-line din această lună din revista Biomateriale .

În continuare, cercetătorii spera să crească celulele în mediul artificial pentru perioade mai lungi, și pentru a găsi modalități de a  le desprinde de armătura pe care au crescut. De asemenea, ei speră să “obțină o înțelegere profundă a modului în care celulele sunt influenţate de mediul 3D și materialul în sine”, a declarat Lee-Thedieck LiveScience.

Această metodă de creștere a celulelor stem încă trebuie să fie perfecţionată şi testată pe ambele animale şi făcute studiile clinice înainte de a fi utilizate la pacienţii cu leucemie. Cel mai devreme acest tratament ar putea fi gata peste 15 ani, dacă totul merge bine, a spus Lee-Thedieck.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.