Tratamentul fara interferon, in opt pasi!

Tratamentul fara interferon, in opt pasi!

0

CNAS precizeaza care sunt pasii – si nu sunt putini! – pe care trebuie sa ii parcurga pacientul cu hepatita C si ciroza hepatica C pentru accesul la tratamentul fara interferon.

1. Pacientul, cu bilet de trimitere de la medicul de familie si cardul de sanatate, se va prezenta pentru consultatie si evaluare la un medic specialist din unul dintre centrele desemnate din tara.

2. In urma evaluarii, daca acesta corespunde criteriilor de eligibilitate pentru tratamentul fara interferon, conform protocolului elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sanatatii, pacientul va primi voucherul pentru investigatiile necesare la dosarul de aprobare.

3. Voucherul va fi utilizat pentru efectuarea setului de investigatii necesare in unul dintre laboratoarele agreate de furnizorul tratamentului fara interferon.

4. Rezultatul primit de la laborator va fi inmanat medicului curant care, daca in urma investigatiilor stabileste ca pacientul corespunde criteriilor de eligibilitate pentru tratamentul fara interferon, intocmeste dosarul pentru aprobarea tratamentului si il inmaneaza pacientului.

5. Pacientul va depune dosarul la casa de asigurari cu care se afla in relatie contractuala medicul curant.

6. Casa de asigurari judeteana va transmite dosarul la CNAS.

7. Comisia de specialitate din cadrul CNAS analizeaza dosarul si transmite decizia casei de asigurari unde a fost depus dosarul de catre pacient Casa de asigurari judeteana va transmite pacientului decizia comisiei CNAS.

8. in cazul in care dosarul este aprobat, pacientul merge cu decizia de aprobare la medicul curant, care ii va elibera prescriptia medicala.

Tratamentul fara interferon: au fost distribuite deja 2.145 de vouchere

In data de 1 octombrie 2015, CNAS a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fara interferon al hepatitei cronice virale C si cirozei hepatice C, in baza caruia vor beneficia de tratament pacientii cu stadiul de fibroza F4.

Pentru intocmirea dosarelor medicale necesare in tratamentul fara interferon al hepatitei virale C si cirozei hepatice C au fost distribuite catre medici, pana acum, 2.145 de vouchere. Aproape o mie de pacienti au intrat in posesia acestor vouchere, in baza carora au fost efectuate investigatii pentru 801 pacienti. Pana in prezent, laboratoarele au prelucrat un numar de 457 de seturi de investigatii. Rezultatele investigatiilor efectuate pana acum arata ca doar 60% dintre pacienti indeplinesc criteriile necesare pentru accesul la tratament fara interferon.

Protocolul trapeutic pentru tratamentul fara interferon al hepatitei virale C si ciroza hepatica C a fost publicat in Monitorul Oficial in data de 4 noiembrie 2015.

Lista completa a centrelor in care se afla medicii care intocmesc dosarele, monitorizeaza si prescriu tratamentul fara interferon este publicata pe site-ul CNAS.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.