Tratamentul orbirii totale in testare

0

1120_articolOamenii de ştiinţă au făcut experimente pe câţiva şoareci incapabili să vadă pe întuneric,  în urma cărora simţul vederii  le-a revenit într-o anumită proporţie.

Tratamentul a constat în transplantarea celulelor nervoase sensibile la lumină. Aceste celule, numite celule cu bastonaşe, de fapt nişte fotoreceptori necesari pentru vederea în condiţii de lumină slabă, au fost recoltate din retina unor şoareci nou-născuţi, şi implantate sorecilor adulţi care nu aveau fotoreceptorii respectivi.

“Este primul experiment în care transplantul unor celule fotoreceptoare vizuale a avut succes şi a îmbunătăţit simţul vederii. Cu toate că suntem încă departe de aplicarea în cazul oamenilor, experimentul este un prim pas efectuat cu succes în această direcţie.”, declară cercetătorul Robin Ali din cadrul University College, Londra.

Cercetătorii au transplantat circa 30.000-40.000 celule fotoreceptoare în fiecare ochi al şoarecilor folosiţi în cadrul experimentului, după care au verificat, cu ajutorul scanării cerebrale, modul în care cortexul vizual răspundea la impulsuri.

După transplanturi, şoarecii au fost supuşi unor teste specifice, la care rozătoarele s-au descurca bine comparativ cu şoarecii care nu au făcut acest tratament.

“Majoritatea cazurilor de orbire la oamenii din Occident, au fost provocate de pierderea celulelor fotoreceptoare. Credem că peste 5 ani, să avem o imagine mult mai clară asupra condiţiilor fiziologice care trebuie îndeplinite de oamenii aflaţi în situaţia de a primi astfel de transplanturi.”, continuă dr. Ali.

Totuşi, la om, problema ar fi complicată, deoarece ar fi preferabilă transplantarea de celule cu conuri, responsabile de vederea “de zi”, în lumină puternică, şi de perceperea culorilor. Spre deosebire de şoareci, la oameni simţul vizual se bazează mult mai mult pe celulele cu conuri decât pe celulele cu bastonaşe, care asigură vederea în lumină slabă. Experimente anterioare de transplantare a celulelor cu conuri au avut însă mai puţin succes.

De curând, doi voluntari americani  au fost trataţi cu celule stem prelevate de la embrioni, pentru orbire cauzată de degenerescenţă maculară, respectiv distrofie maculară de tip Stangardt. Studiile au început în ianuarie.

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.