Trebuie să acționăm acum! Acesta este apelul transmis guvernului României, în cadrul Conferinței de presă din deschiderea celei de-a IV-a ediții a Conferinței Naționale Alzheimer

0

AlzheimerTrebuie să acţionăm acum! Acesta este apelul transmis guvernului României, în cadrul Conferinţei de presa din deschiderea celei de-a IV-a ediţii a Conferinţei Naţionale Alzheimer, care se desfăşoară zilele acestea la Institutul Naţional de Statistică din Bucureşti.

Societatea Romană Alzheimer, împreună cu Alianţa Naţională Alzheimer, au lansat astăzi un plan naţional de demență: Strategia şi Planul Naţional de acţiuni pe perioada 2014 – 2020.

Propunerea proiectului se realizează în contextul în care România nu recunoaşte boala Alzheimer ca o problemă majoră pentru starea naţională de sănătate şi pentru societate.

Boala Alzheimer şi celelalte forme de demență sunt cel mai des diagnosticate în fazele tardive

Boala Alzheimer şi celelalte forme de demență sunt cel mai des diagnosticate în fazele tardive tocmai de aceea perioadă de supravieţuire din momentul punerii diagnosticului este de aproximativ 3 ani şi jumătate, în comparaţie cu evoluţia obişnuită a bolii de 8-12 ani.

Situaţia actuală a persoanelor cu Alzheimer şi a îngrijitorilor acestora este dramatică. Pentru a răspunde nevoilor acestora, strategia naţională de dementă propune, în principal: realizarea Registrului Naţional de Dementă, realizarea Registrului de Cazuri Sociale /persoane fără familie, asistenta comunitară, cu personal calificat şi intruit.

În lipsa unei decizii politice, care reprezintă etapa preliminară obligatorie în vederea elaborării şi adoptării oricărei strategii, toate eforturile sunt zadarnice. Se va menţine ignoranta, stigma faţă de boală, iar numărul persoanelor diagnosticate cu Alzheimer va rămâne redus sau se va realiza tardiv – atunci când foarte puţine tratamente mai pot fi eficiente, astfel încât, pacienţii nu vor beneficia nici în viitor de intervenţiile precoce care s-au dovedit cost eficiente:

  • stabilirea diagnosticului în fazele de început ale dementei;
  • iniţierea tratamentului antidemential şi de prevenire a tulburărilor de comportament;
  • educarea familiei, evaluarea resurselor familiei în vederea stabilirii modalităţilor de îngrijire pentru următoarele etape ale bolii.

De aceea, vom continua să plătim de fapt mult mai mult, din cauza spitalizărilor costisitoare provocate de complicaţiile bolii Alzheimer din stadiile avansate (tulburări grave de comportament, agitaţie, confuzie, fracturi de şold etc) sau repercusiunilor acestor complicaţii (accidente – raniri, incendii, inundaţii, pierderi materiale, îmbolnăvirea îngrijitorului principal sau a altor membri ai familiei, cel mai frecvent de depresie).

Pentru informaţii suplimentare referitoare la Conferinţa Naţională Alzheimer 2014, vă rugăm să ne contactaţi la media@alzcongres.ro, iar pentru realizarea acreditarii de presă, vă invităm să completaţi formularul disponibil la secţiunea “Birou Presa” a paginii de internet oficiale: www.alzcongres.ro

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.