Trei interventii minim invazive neuro-endovasculare unice, la Spitalul Judetean din Timisoara

1

La inceputul acestei saptamani in cadrul compartimentului de neuro-radiologie interventionala din cadrul sectiei de Radiologie si Imagistica Medicala a Spitalului Judetean de Urgenta din Timisoara, au fost efectuate cu succes trei interventii minim invazive neuro-endovasculare unice, proceduri de embolizare cerebrala de o complexitate unica datorita tehnicilor folosite, prin complexitatea si raritatea patologiei.

PAC 2

Doua paciente in varsta de 53 respectiv 60 de ani au beneficiat de tehnica embolizarii anevrismului cerebral prin plasare de stent in vasul pe care este localizat anevrismul si spire de embolizare in sacul anevrismal. Aceasta tehnica are un grad de complexitate ridicat si este destinata pacientilor cu anatomie dificila a sacului anevrismal.

In cazul primei paciente particularitatea anatomica este aceea ca a unui anevrism gigant de 22 de mm cu colet larg, nerupt, ce provoaca alterarea campului vizual al ochiului drept prin mecanism de compresie la nivelul chiasmei optice, fenomen ce poate duce la orbirea completa in urmatorul interval de timp. O eventuala rupere a acestui anevrism ar fi fost fatal vietii pacientei. Post operator evolutia neurologia a fost normala.

PAC 2

Al doilea caz reprezentat de un anevrism de artera bazilara, rupt in urma cu 30 de zile cu dimensiuni de 1,5 X 2,5 mm, a constituit o adevarata provocare pentru echipa noastra. S-a folosit aceeasi tehnica operatorie descrisa mai sus iar excluderea angiografica a sacului anevrismal cit si tabloul neurologic normal post embolizare asigura externarea in 3-4 zile.

PAC 1, minim invazive

Al treilea caz a fost reprezentat de o a doua sesiune de embolizare a unei malformatii arterio-venoase faciale la o pacienta de 11 ani. Aceasta a beneficiat de acest tratament in urma cu o luna, atunci cand aceasta procedura s-a efectuat in regim de extrema urgenta, datorita unei sangerari active la nivielul cavitatii orale ce ii punea viata in pericol. Datorita interventiei efectuate acum s-a reusit excluderea completa a malformatiei restante. Din echipa de interventie a facut parte medicul Eduard Paraschivescu, chirurgie maxilofaciala, ceea ce a facilitat abordul pluridisciplinar al acestei paciente.

Toate cele trei intervetii s-au desfasurat sub anestezie generalala sub indrumarea Dr. Carmen Galiciu, iar post operator sub indrumarea echipei de terapie intensiva (Prof.Dr. Dorel Sandesc) a SCJUPBT.

Managementul pre si post operator al celor trei pacienti a fost efectuat de colectivul clinicii de neurochirurgie (Prof.Dr. Horia Ples). De asemenea, strategia de tratament a fost discutata in maniera pluridisciplinara pentru fiecare caz in parte.

Interventiile s-au efectuat pe angiograful Philips din cadrul sectiei de Radiologie si Imagistica Medicala (Prof.Dr. Florin Barsasteanu), deoarece acest tip de proceduri necesita un grad inalt de precizie imagistica si totodata un training adecvat.

Echipa de embolizare a fost condusa de Dr. Mihalea Cristian (CHU-Bicetre , Paris, Franta) si formata din medicii Adrian Tutelca, Catalin Juratu, Laurentiu Paiusanu si Dana Crisenescu.

In cursul anului 2017 in cadrul SCJUPBT alti 4 pacienti au beneficiat de tratamentul anevrismului cerebral prin tehnica de plasare de stent si excludere a sacului anevrismal cu spire de platina plasate in interiorul acestuia, toti fiind externati la 48-72 de ore, post operator.

O procedura de inalta complexitate tehnica este in momentul de fata accesibila si pacientilor din vestul tarii. Anevrismul cerebral reprezinta o dilatare anormala saculara la nivelul vaselor cerebrale iar ruptura sa poate fi fatala in proportie de 50-60%, iar tratamentul preventiv prin embolizare endovasculara sau clipare neurochirurgicala reprezinta in prezent atitudinea medicala preferata in toate tarile UE.

Efectuarea de rutina a acestor proceduri este un deziderat al echipei manageriale al spitalului nostru iar cazurile efectuate cu succes in acest an demonstreaza un progres important pe acest palier.Totodata abordul pluridisciplinar al acestor pacienti cu implicarea tuturor sectiilor enumerate mai sus reprezinta cheia succesului acestui tip de tratament minim invaziv.

Share.