Tuberculoza: cifre care ne dau de gandit!

Tuberculoza: cifre care ne dau de gandit!

0

Tuberculoza, o situatie alarmanta: Romania ramane tara cu cea mai mare incidenta din UE, de cinci ori peste media in Uniune. De ce? Vezi care sunt deficientele semnalate in tara noastra!

A fost si mai rau! Din 2002 incoace, numarul de cazuri de tuberculoza a scazut de la 142,2 la 100.000 de locuitori la 73.3 la 100.000 de locuitori in 2013. Din pacate, Romania ramane tara cu cea mai mare incidenta a tuberculozei din UE, furnizand circa 20% din cazurile de tuberculoza raportate in UE, in conditiile in care detine 4% din populatia UE.

Conform datelor furnizate de Programul National de Control al Tuberculozei, in Romania, cazurile de imbolnavire la barbati sunt de 2,1 ori mai frecvente decat cele la femei. Repartitia pe grupe de varste indica diferente intre cele doua sexe: cele mai multe imbolnaviri apar la barbati la varste adulte, intre 20 şi 54 de ani, iar la femei la varste mai tinere, intre 20 şi 34 de ani.

Impedimente in asigurarea vindecarii pacientilor cu tuberculoza, in Romania

Din punct de vedere legislativ, pacientii cu tuberculoza si persoanele la risc au acces gratuit la servicii medicale de profilaxie, diagnostic si tratament si la unele servicii sociale, printr-un cumul de prevederi legislative, apartinand mai multor acte normative cu caracter general. Cu toate acestea, provocarea majora in controlul tuberculoza in Romania tine de subfinantarea cronica a Programului National de Control al tuberculozei care s-a tradus de a lungul timpului in mai multe deficiente.

Tratamentul pentru tuberculoza poate sa dureze intre minim de 6 luni (tuberculoza sensibila la tratament) si 24 de luni (pentru tuberculoza rezistenta la tratament). Conform rapoartelor OMS de evaluare a Programului National de Control al tuberculoza, daca pentru tuberculoza sensibila la tratament sunt disponibile toate medicamentele, in schimb pentru tuberculoza rezistenta la tratament doar o parte din medicamente sunt disponibile in Romania, acest lucru reprezentand un impediment major in asigurarea vindecarii pacientilor si implicit a limitarii raspandirii tuberculozei in randul populatiei din Romania. In aceste conditii, Romania a inregistrat in ultimii anii una dintre cele mai mici rate de vindecare a pacientilor cu tuberculoza rezistenta din lume, respectiv 20% (egala cu rata de vindecare spontana). Astfel, Romania nu poate limita rezervorul de pacienti infectiosi, dimpotriva acest rezervor este in continua crestere de la an la an.

Suplimentar medicamentelor necesare tratarii tuberculozei, sunt necesare si medicamente complementare pentru tratamentul efectelor adverse, care nu sunt decontate integral de la bugetul de stat.

Explicatii privind rata mare de abandon a tratamentului in cazurile de tuberculoza

Rata mare de abandon a tratamentului (rata de abandon variaza intre 6% pentru cazurile noi, respectiv peste 25% pentru pacientii cu tuberculoza rezistenta) se explica prin inexistenta unor servicii de asistenta medico-socio-psihologica care sa sustina pacientul pe tot parcursul tratamentului si care sa se adreseze urmatoarelor nevoi: efectelor adverse uneori extrem de severe pe care medicamentele antituberculoza la genereaza, lipsa mijloacelor materiale pentru asigurarea transportului zilnic al pacientului la dispensarul tuberculoza/cabinet medic de familie, lipsa mijloacelor materiale pentru un suport nutritional complementar necesar vindecare (minim 4,000 de calorii/zi), lipsa mijloacelor materiale pentru procurarea medicamentelor complementare pentru tratamentul efectelor adverse, lipsa administrarii tratamentului sub directa observatie, lipsa consilierii si a suportului social si psihologic de care are nevoie pacientul cu tuberculoza pentru finalizarea tratamentului pana la vindecare.

Aceste deficiente produc urmatoarele efecte negative:

– Asupra cheltuielilor bugetare: pentru ca intreaga cheltuiala suportata de statul roman pentru respectivul pacient nu-si mai atinge scopul, acesta trebuind la momentul agravarii inevitabile a afectiunii sa reia tratamentul de la faza initiala, dubland astfel cheltuiala statului roman cu tratamentul.
– Asupra sanatatii publice a cetatenilor: pacientul nediagnosticat, tratat incomplet, incorect sau care abandoneaza tratamentul expune riscului de contagiune cu tuberculoza toate persoanele cu care va intra in contact: membrii familiei, colegi de munca, calatori din mijloace de transport in comun etc. intr-un cerc vicios, expunerea la aceste riscuri a persoanelor sanatoase conduce la cresterea numarului de pacienti infectati si implicit a cheltuielilor bugetare cu tratamentul acestor noi cazuri.

Constatarile (triste) privind tuberculoza apar in nota de fundamentare a unei hotarari de guvern pentru aprobarea Planul Strategic National de Control al Tuberculozei in Romania 2015-2020, aflata in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii .

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.