Tuberculoza: Vaccinul BCG care se face la nastere nu protejeaza

Tuberculoza: Vaccinul BCG care se face la nastere nu protejeaza persoana de aparitia bolii

0

Vaccinul antituberculos (BCG) care se face la nastere nu protejeaza persoana respectiva de aparitia bolii, ci de formele grave de tuberculoza – miliara si meningita TB – care apar in special intre 0-4 ani, a afirmat luni seful Sectiei de Pneumologie si ftiziologie al Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central Dr. “Carol Davila”, colonel dr. Ioana-Ruxandra Stefanescu, medic primar pneumologie.

Tuberculoza este o boala cronica, infecto-contagioasa, data de Mycobacterium tuberculosis, localizata de cele mai multe ori la nivel pulmonar, dar se poate intalni la nivelul oricarui organ (TB extrapulmonara), cele mai grave fiind meningita TB si miliara (forma septicemica), cu evolutie rapida si fatala in absenta tratamentului prompt. Numai tuberculoza pulmonara este contagioasa, putandu-se raspandi de la persoana bolnava prin tuse, stranut. Exista studii care demonstreaza ca o persoana sanatoasa poate fi infectata daca sta in aceeasi incapere cu o persoana bolnava timp de minim 4 ore (infectie nu inseamna boala, ci faptul ca persoana respectiva a venit in contact cu bacilul Koch)”, a declarat pentru AGERPRES Ioana Ruxandra Stefanescu.

Potrivit acesteia, riscul maxim de a dezvolta tuberculoza este in primii 2 ani de la infectie (din momentul in care organismul a venit in contact cu bacilul).

Medicul a explicat ca boala poate sa apara fie din cauza scaderii capacitatii de aparare a organismului (batrani, persoane cu boli cronice — diabet, neoplazii, malnutritie, fumat, alcoolism, consumul de droguri, infectie HIV,transplant de organe, tratament imunosupresor, boli profesionale etc), fie din cauza expunerilor repetate la Mycobacterium tuberculosis, care depasesc capacitatea organismului de a stapani boala (familiile bolnavilor, cei care traiesc in zone aglomerate, persoane din institutii de ingrijire, penitenciare, persoane fara adapost, comunitatile etnice, persoane cu un nivel educational scazut, personalul medical).

“In cazul tuberculozei extrapulmonare, simptomatologia este “imprumutata” de la organul afectat. In ceea ce priveste TB pulmonara, din cauza evolutiei lente a bolii de cele mai multe ori simptomele sunt putine si cu agravare progresiva, ceea ce il face pe pacient sa se prezinte tarziu la medic. Cel mai frecvent simptom este tusea, care initial este seaca, ulterior productiva sau uneori hemoptoica (cu sange). Este important sa va adresati medicului daca tusea persista cel putin 3 saptamani in afara unei cauze cunoscute (raceli, viroze, pneumonii, reflux gastro-esofagian, sinuzite etc.)”, a afirmat medicul militar.

Simptomele tuberculozei sunt asemanatoare unei pneumonii

Ea a sustinut ca transpiratiile (nocturne sau la efort) apar de asemenea frecvent, dispneea (senzatia de lipsa de aer) de efort si scaderea in greutate apar de obicei mai tarziu in evolutia bolii.

“Uneori tuberculoza poate determina simptome similare unei pneumonii (febra inalta, frisoane, alterarea starii generale, greata etc.), sau cu hemoptizii masive, amenintatoare de viata”, a spus Ioana Ruxandra Stefanescu.

Potrivit acesteia, standardul actual in diagnosticul si monitorizarea pacientilor cu tuberculoza este examenul de sputa cu efectuarea culturii si a antibiogramei.

“Daca pacientii sunt simptomatici si au examenul microscopic direct (coloratia Ziehl-Neelsen) pozitiv, se incepe tratamentul antituberculos, chiar daca nu avem rezultatul culturii (prin metodele clasice rezultatul este gata in 60 de zile)”, a mai afirmat medicul.

De asemenea, radiografia pulmonara se face la pacientii simptomatici (cel putin tuse de minim 3 saptamani), persoanele cu care un pacient diagnosticat cu TB a venit in contact, iar in cazul in care modificarile de pe radiografie sunt foarte sugestive pentru tuberculoza si pacientul este simptomatic, medicul pneumoftiziolog poate decide inceperea tratamentul antituberculos, desi examenul de sputa este negativ (deoarece cultura poate fi pozitiva).

“Testarea HIV este recomandata la toti pacientii diagnosticati cu tuberculoza, deoarece uneori tuberculoza poate fi prima manifestare in cadrul SIDA. Metodele noi de diagnostic bazate pe detectarea ADN bacterian (GeneXpert) si culturi pe medii lichide care imita tesutul pulmonar (Versa TREK) sunt mult mai rapide decat metodele clasice. Prima metoda detecteaza ADN-ul bacterian in 60 de minute si gena rezistentei la Rifampicina (primul pas in diagnosticul MDR-TB) in 120 de minute. Metoda Versa TREK detecteaza Mycobacterium tuberculosis in 24 h si obtinerea culturii in 14-21 de zile, iar antibiograma in maxim 30 de zile, spre deosebire de metodele clasice (culturi pe medii Lowenstein-Jensen cu rezultat in 60 de zile si antibiograma in 90 de zile). Aceasta aparatura ne ajuta sa diagnosticam mult mai rapid pacientii cu TB si in special pe cei cu MDR-TB si astfel sa contribuim la scaderea incidentei TB si cresterea ratei de succes terapeutic”, a sustinut seful de sectie.

Medicul a precizat ca la Spitalul Militar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila” s-au facut deja demersurile pentru achizitionarea acestor dispozitive si pentru modernizarea laboratorului de bacteriologie BAAR prin mutarea intr-o locatie noua.

Tratament tuberculoza

In ceea ce priveste tratamentul, doctorul a spus ca acesta este de lunga durata (6-8 luni), cu 4 sau 5 antibiotice si se face sub stricta supraveghere de catre personalul medical.

“In primele 2-3 luni (faza intensiva) tratamentul se face in fiecare zi, iar in urmatoarele 4-5 luni (faza de continuare), tratamentul se face cu mai putine antibiotice si de 3 ori pe saptamana. Majoritatea pacientilor nu mai sunt contagiosi dupa prima luna de tratament, iar la sfarsitul fazei intensive deja sunt asimptomatici, ceea ce face ca o parte din ei sa nu mai continue tratamentul si astfel sa apara rezistenta la antibiotice”, a aratat Stefanescu.

Ea a sustinut ca in cazul in care se confirma MDR-TB, tratamentul este lung (18-24 de luni), zilnic, cu medicamente mai putin eficiente, cu reactii adverse mai multe si cu o rata de succes mai mica.

“In prezent, chirurgia se rezuma la tuberculoza cazeos-circumscrisa (tuberculomul), excizia zonelor de plaman care s-au vindecat cu sechele importante si care au risc crescut de cancer pulmonar (in special adenocarcinom), de sangerare sau de colonizare cu fungi (in special Aspergillus fumigatus) sau in cazul tuberculozei rezistente la cele mai multe antibiotice, unde nu mai exista alte resurse terapeutice”, a spus medicul militar.

Tuberculoza poate fi prevenita

Ioana Ruxandra Stefanescu a precizat ca pentru a evita imbolnavirea trebuie luate masuri precum vaccinarea BCG a nou-nascutilor, evitarea locurilor aglomerate, insusirea unui stil de viata sanatos (mese regulate, evitarea fumatului, a consumului de alcool si droguri), prezentarea in cel mai scurt timp la medic in cazul aparitiei simptomelor, prezentarea la Dispensarul Teritorial de Pneumoftiziologie in cazul unui contact cu o persoana bolnava de TB, dar si campanii de informare despre TB indreptate in special catre categoriile sociale defavorizate.

Ziua mondiala de lupta impotriva tuberculozei – 24 martie

Ziua mondiala de lupta impotriva tuberculozei, marcata simbolic la 24 martie, evidentiaza momentul din 1882 cand Robert Koch a descoperit Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch), bacteria responsabila de aparitia tuberculozei (TB). Aceasta zi reprezinta o oportunitate a medicilor pneumoftiziologi din toata lumea de a discuta despre realizarile, problemele cu care se confrunta si de a elabora strategii noi in vederea combaterii bolii.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.