Tulburarea bipolara - diagnostic, simptome, tratament

Tulburarea bipolara – diagnostic, simptome, tratament

0

Tulburarea bipolara se manifesta prin schimbari extreme de dispozitie, de la depresii severe pana la episoade maniace.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Diagnostic
  4. Tratament

Tulburarea bipolara – simptome

In cursul episoadelor maniace persoanele care sufera de tulburarea bipolara tin sa aiba o dispozitie euforica, sa fie hiperactivi, agitati si fara sa simta necesitatea somnului.

Adesea acestia cheltuiesc sume mari de bani, ceea ce duce la aparitia problemelor financiare severe. In cursul episoadelor depresive, persoanele care sufera de aceasta tulburare sunt tristi, se simt fara speranta, vinovati si/sau fara valoare si au un nivel scazut de energie.

Tulburarea bipolara este o boala care afecteaza si apropiatii bolnavilor.

Tulburarea bipolara  – diagnostic

Episoadele de manie si depresie se repeta pe tot parcursul vietii pacientilor diagnosticati cu tulburare bipolara. Totusi, marea majoritate a pacientilor nu prezinta nici un fel de simptome intre episoadele maniace sau depresive. Numai o treime dintre pacientii diagnosticati cu tulburare bipolara prezinta cateva simptome (neexplicate inca) intre episoadele de manie si/sau depresie.

Tulburarea bipolara de tipul I

Tulburarea bipolara de tipul I este forma “clasica” a acestei afectiuni, in care pacientii au episoade de manie si depresie periodic.

Tulburarea bipolara de tipul II

Reprezinta forma in care bolnavii nu dezvolta manie severa dar trec prin episoade mai blande de hipomanie care alterneaza cu depresie.

Tulburarea bipolara ciclica rapida

Se poate vorbi despre tulburare bipolara ciclica rapida cand pacientii manifesta un numar mai mare de 4 episoade maniace sau depresive.

Cand este vorba de perspectivele pe termen lung legate de pacientii cu tulburare bipolara, este foarte important de subliniat evolutia bolii cu si fara tratament.

Fara un tratament adecvat, boala tine sa se agraveze in timp, episoadele maniace si depresive devin din ce in ce mai severe. De asemenea episoadele tind sa fie din ce in ce mai frecvente.

Pe de alta parte cand este urmat un tratament adecvat, pacientii cu tulburari bipolare pot avea o viata normala si productiva. In mare parte, terapia va ajuta la reducerea frecventei si severitatii episoadelor maniace si/sau depresive, pentru ca pacientii sa se poate bucura de viata.

Tulburarea bipolara – tratament

Rolul medicatiei si al tratamentului psihosocial

Este important ca tulburarile bipolare sa fie tratate cat mai curand si sub supraveghere medicala. Majoritatea celor care sufera de tulburari bipolare pot realiza o stabilizare a schimbarilor de dispozitie si a simptomelor asociate cu acestea, urmand un tratament adecvat.

Tulburarile bipolare sunt afectiuni recurente in care este necesara terapia pe termen lung. Pentru a controla boala pe termen lung o combinatie intre medicatie si un tratament psihosocial reprezinta cea mai buna schema de tratament.

Tulburarea bipolara – medicatia

Medicamentele cunoscute sub denumirea de “stabilizatori de dispozitie” sunt de obicei prescrise pentru a stabiliza schimbarile de dispozitie ale pacientilor cu tulburari bipolare. Administrarea lor se face pe perioade indelungate (ani de zile).

Tratamentul medicamentos poate fi asociat pe termen scurt si cu alte tipuri de terapii, pentru a trata episoadele de depresie sau manie, care apar in ciuda tratamentului contra schimbarilor de dispozitie.

Tulburarea bipolara – antipsihoticele

Medicatie antipsihotica atipica este folosita, de asemenea, in tratamentul tulburarilor bipolare. Aceste produse au o valuare aparte in tratamentul episoadelor maniace si ajuta la diminuarea simptomelor psihotice.

Litiul

Litiul este folosit de foarte multa vreme ca tratament de prima alegere pentru controlul maniei si pentru a preveni atat episoadele maniace cat si cele depresive.

Anticonvulsivantele

Anticonvulsivantele au rol de asemenea si ca stabilizatoare de dispozitie, in mod particular la pacientii care nu raspund bine la tratament. Cateodata acestea sunt administrate in combinatie cu litiul sau ca alternativa a acestuia.

Benzodiazepinele

Benzodiazepinele cu putere mare faciliteaza un somn linistit pacientilor care sufera de insomnii. Totusi, deoarece aceste medicamente pot creea dependenta trebuie administrate doar cu acordul medicului specialist si pe o perioada cat mai scurta de timp.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.