Tulburarea mentala - o problema general umana (VIDEO)

Tulburarea mentala – o problema general umana (VIDEO)

0

Tulburarea mentala a fost adusa in discutie, in cadrul Congresului de Psihiatrie, de la Sinaia, de catre profesor Mircea Lazarescu. Acesta a evidentiat cateva situatii in care pot aprea tulburarile mentale.

” Tulburarea mentala este o tulburare, nu ii zice boala, din motive de a nu stigmatiza bolnavul, in care exista deficiente ale diverselor functii cum ar fi depresia, comportamentul necontrolat, delirul, halucinatii. Tulburarea mentala este o boala mentala pana la jumatate, dar tristea, veselia, convingerea o are orice om. Pe langa o problema medicala este si o problema general umana, antropologica.”, spune prof.univ.dr. Mircea Lazarescu, medic psihiatru.

O spaima puternica poate provoca tulburarea mentala

“In medicina, a doua jumatate a secolului XX s-a schimbat putin optica pentru cauza bolilor. O noxa mare determina la oricine tulburari, una mai mica determina la cei care sunt sensibili si vulnerabili, una foarte mica, numai la cei care sunt vulnerabili. Exista unele cazuri in care avem clar o tulburare generala a creierului.

O spaima extrem de puternica poate sa dea o reactie de stres traumatic. La stresul foarte puternic, unii reactioneaza mai intens, altii mai putin. La fel si la depresie. Cea mai importanta cauza este patologia endogena, cum e schizofrenia si unele deliruri. Sunt multe cauze care se pun cap la cap, genetice, educationale, toxice, sociale, dificultati, momente critice ale vietii.”, adauga prof.univ.dr. Mircea Lazarescu, medic psihiatru.

“Exista anumite categorii de boli si unele apar in perioada infanto juvenila a dezvoltarii si se numesc tulburari develocmentale, pentru ca nu se realizeaza o dezvoltare similara cu acelora echilibrati si normali. Altele sunt mai mult in categoria a treia de varsta care sunt predominant datorita unor degenerescente sau factori de varsta.”, adauga prof.univ.dr. Mircea Lazarescu, medic psihiatru.

“Sunt tot mai multe eforturi si rezultate in depistarea precoce. Trebuie sa supervizezi grupele de risc, daca apar unele simptome sa fii mai atent sau sa-l atentionezi pe el si pe familia lui. Exista depistarea precoce, vezi mici simptome care preced boala si s-ar putea sa intervi devreme pana cand nu s-a declansat boala.”, adauga prof.univ.dr. Mircea Lazarescu, medic psihiatru.

“In depresia patologica, omul nu mai vorbeste, se retrage, nu mananca, se simte vinovat sau se autodepreciaza. In starea maniacala, vorbeste prea mult, cheltuie banii, glumeste fara motiv, vorbeste cu oricine. Ai diverse domenii de patologie in care comportamentul obisnuit se modifica.”, adauga prof.univ.dr. Mircea Lazarescu, medic psihiatru.

“In prezent, in psihiatrie se trateaza egal sau cel putin ca medicina interna. Avem medicamente si metode medico-sociale, psihoterapice. Sigur ca exista si in psihiatrie cazuri rezistente la tratament, dar avem antidepresive, antipsihotice, stabilizatori afectivi, medicamente de preventie a degenerescentei. Se face un diagnostic, se administreaza medicamente.”,  adauga prof.univ.dr. Mircea Lazarescu, medic psihiatru.

Specialistii spun ca exista o problema a compliantei, adica omului caruia i se prescriu medicamente sa le si ia timp indelungat, uneori ani de zile, sa nu le intrerupa de la sine.

autor: Liana Gorun

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.