Ulcerul venos - tratament dificil, lung si costisitor

Ulcerul venos – tratament dificil, lung si costisitor (VIDEO)

0

Ulcerul venos apare in cazul insuficientei venoase cronice sau a bolii venoase cronice neglijata si netratata.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Video
  3. Simptome
  4. Tratament

Boala venoasa cronica, in general, este o boala care nu da simptome foarte alarmante, motiv pentru care este ignorata si finalul va fi constituirea unui ulcer venos. Ulcerul venos, apare pe fata interna a gambei si reprezinta un defect tegumentar mai mult sau mai putin profund cu un grad mai mare sau mai mic de infectie si in timp evolueaza catre marire. Cauza este insuficienta venoasa cronica.”, a spus conf.univ.dr. Sorin Olariu.

Simptome ulcerul venos

“Pacientul are dureri la nivelul membrului inferior, in zona cu aceasta ulceratie. Nu sunt foarte intense, dar sunt continue, sunt deranjante si sunt exacerbate in ortostatism si refluxul venos este mai important. La pacient culcat si cu piciorul mai ridicat, durerile aproape ca dispar, deoarece drenajul venos este favorizat. Este o situatie favorabila pentru acest ulcer venos.”,  a spus conf.univ.dr. Sorin Olariu.

Tratament ulcerul venos

Pentru tratarea ulcerelor venoase, investigatia cea mai moderna si actuala este Eco Dopplerul, o investigatie non-invaziva.

“In cazul insuficientei venoase cronice si a ulcerelor venoase, investigatia cea mai moderna si actuala este efectuarea Eco Doppler-ului venos. Este o investigatie non-invaziva si care permite evidentierea zonelor de reflux venos. Zona ulcerata se dezvolta totdeauna pe o perforanta de reflux. Perforanta este vena care face legatura intre venele superficiale si sistemul profund. Sangele in loc sa mearga dinspre superficial catre profund, datorita alterarii peretilor venosi vine dinspre profund catre superficial. Tegumentul nu mai este irigat, este lipsa de oxigen in tesuturi si dezvoltarea acestor ulcere venoase.”,  a spus conf.univ.dr. Sorin Olariu.

Repausul la pat obligatoriu si fasa elastica sunt cateva din elementele importante ale tratamentului in ulcerul venos.

“Tratamentul este conservator, dar dupa rezolvarea refluxului, adica, venele care intretin acest defect tegumentar. Repaosul la pat este obligatoriu. Fasa elastica este foarte eficienta. Vindecarea unui ulcer venos poate sa dureze si doua-trei luni, poate sa nu se vindece in functie de conditiile locale. Se poate face si ambulator, cu venotrofice, cu contentie elastica si repaus in crinostatism.”,  a spus conf.univ.dr. Sorin Olariu.

Ca orice alta boala, si in cazul ulcerelor venoase este mai important sa previi decat sa tratezi, deoarece tratamentul este dificil, lung si costisitor.

“Este mult mai important sa se previna, decat sa se trateze. Daca ajungi la o leziune venoasa ulcerativa tratamentul este dificil, lung si costisitor atat ca si materiale sanitare cat si incapacitate de munca. Din punct de vedere social, pacientul este exclus din activitate. Preventia este aceea care trebuie urmarita si consta in tratarea bolii venoase cronice si nu mai face ulcer venos, pentru ca nu mai exista zone de reflux. Aceasta presupune cura varicelor hidrostatice prin laser endovenos, radiofrecventa, criostripping-ul, metode non-invazive si in care pacientul poate fi operat chiar in conditii ambulatorii, seara sa plece acasa.”,  a spus conf.univ.dr. Sorin Olariu.

La cei cu tendinta, cu un capital venos mai precar este bine sa se foloseasca ciorapi elastici cu grad de compresiune medie sau usoara.

autor: Liana Gorun

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.