UMF Cluj: proiect "de milioane" in domeniul cardiologiei pediatrice

UMF Cluj: proiect “de milioane” in domeniul cardiologiei pediatrice

0

Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Haţieganu” Cluj anunta ca joi, 19 martie, va avea loc conferinta de lansare a unui important proiect in domeniul cardiologiei pediatrice. Mii de copii se vor numara printre cei ce vor beneficia de acest proiect – vezi mai multe date, transmise de UMF Cluj!

Conferinta de lansare a proiectului „Dezvoltarea competentelor personalului medical specializat privind preventia, diagnosticarea si tratamentul chirurgical al cardiopatiilor congenitale si dobandite la copii prin utilizarea tehnologiei de varf – CARDIOPED” va avea loc incepand cu orele 13,30, in Sala Multimedia, str. Victor Babes, nr. 8, parter, cu participarea expertilor din cadrul proiectului.

”Prezenţa Dumneavoastra ne va onora profund şi, in acelaşi timp, ne va oferi certitudinea ca proiectul va servi cresterii capacitatii operatorii in domeniul cardiologiei pediatrice din cadrul universitaţii noastre, precum si promovarii performanţei la nivel local si national”, transmit directorul stiintific al proiectului, asist. univ. dr. Simona Cainap, si managerul proiectului, conf. dr. Dan Benta, pe site-ul UMF Cluj.

Date despre acest proiect, transmise de UMF Cluj

UMF Cluj a inceput implementarea proiectului, a carui valoare totala este de peste 18,3 milioane de lei, din care asistenţa financiara nerambursabila este de 17.937.837,10 lei. Proiectul va fi implementat pe o durata de 10 luni.

Obiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea capacitatii operatorii in domeniul cardiologiei pediatrice prin dezvoltarea competentelor a 80 de medici si 150 de asistente medicale privind preventia, diagnosticarea si tratamentul chiurgical al cardiopatiilor congenitale si dobandite la copii prin utilizarea tehnologiei de varf, in sensul cresterii eficientei, calitatii si accesibilitatii serviciilor medicale copiilor. Se urmareste, pe langa formarea acestor medici si asistente:

– cresterea capacitatii operatorii in domeniul cardiologiei pediatrice prin asigurarea pregatirii de inalta specialitate a echipelor complexe (interdisciplinare) formate din chirurgi cardiovasculari, cardiologi interventionisti, anestezisti, imagisti, perfuzionisti, asistente medicale;
– dezvoltarea a zece programe de formare care sa asigure imbunatatirea competentelor privind tratamentul bolilor cardiace la copii a cadrelor medicale si diagnosticarea acestora;
– cresterea gradului de preventie si informare a cadrelor medicale, parintilor, profesorilor si copiilor privind problemele legate de bolile cardiologice la copii prin raspandirea unor materiale de informare, prin campanii de preventie la copii.

Printre rezultatele asteptate ale proiectului se numara diagnosticarea pe baza examenului clinic si utilizand screeningul EKG la cel putin 20.000 de copii din scoli a existentei unor posibile probleme cardiologice, analiza factori de risc bio-umorali si genetici pentru cel putin 300 de copii carora li s-a identificat anterior o problema cardiologica, anunta UMF Cluj. Echipamentele achizitionate in cadrul proiectului vor fi utilizabile direct in activitatile medicale (inclusiv interventii chirurgicale). Practic, implementarea proiectului va duce la salvarea unor vieti de copii!

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.