Raspunsul UMF „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca la reportajul realizat de o echipa de jurnalisti ai televiziunii France 2

0

UMF „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca isi exprima surprinderea privind faptul ca, in reportajul realizat de o echipa de jurnalisti ai televiziunii France 2 si difuzat in data de 7 aprilie 2017, imaginea sa a fost asociata cu unele nereusite profesionale ale unor tineri rezidenti dintr-un spital francez, care nu erau toti absolventi ai universitatii noastre.

Subliniem faptul ca UMF „Iuliu Hatieganu” apreciaza interesul studentilor din Franta si din alte tari, pentru invatamantul medical clujean, considerandu-l un avantaj care contribuie la atmosfera multiculturala din universitatea noastra.

UMF „Iuliu Hatieganu” este universitatea cu cel mai mare numar de studenti cetateni straini din Romania

La ora actuala, UMF „Iuliu Hatieganu” este universitatea cu cel mai mare numar de studenti cetateni straini din Romania, peste 2200, provenind din 64 de tari. Programul de studiu in limba franceza a fost infiintat in octombrie 2000. Dupa 2007 a crescut numarul studentilor proveniti din state membre ale UE, in special din Franta (in prezent sunt peste 900).

Acceptarea la studii pentru studentii straini din tarile membre UE si non-UE se face in cadrul unei competitii, pe baza evaluarii dosarelor candidatilor si a interviurilor, in conformitate cu legislatia in vigoare si cu regulamentele universitatii. La admiterea din acest an universitar la Facultatea de Medicina s-au depus 451 de dosare pentru 120 de locuri, concurenta fiind de 3 candidati pe un loc.

Interesul studentilor straini pentru UMF „Iuliu Hatieganu” se datoreaza in mare parte traditiei si calitatii recunoscute a scolii noastre, dar si organizarii universitatii dupa modelul marilor scoli medicale din vestul Europei. Motivele care determina interesul studentilor francezi pentru Romania, respectiv pentru UMF „Iuliu Hatieganu” sunt calitatea invatamantului medical romanesc si a actului didactic, infrastructura de nivel european, modalitatea de selectie, caracterul pronuntat aplicativ al invatamantului medical clujean care imbina teoria cu practica inca din primul an de studiu, relatia de parteneriat dintre cadrele didactice si studenti, invatamantul clinic axat pe pacienti, posibilitatea de a efectua stagiul clinic direct la patul bolnavului, precum si cadrele didactice cunoscatoare de limba franceza.

Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca intelege ca piata serviciilor de educatie este concurentiala, dar acest fapt ar trebui sa determine o crestere a calitatii serviciilor si nu etichetarea nejustificata a unei universitati ca fiind mai putin performanta. Accentuam faptul ca procesul de invatamant, curricula si stagiile practice au fost evaluate de catre organisme internationale, precum EUA (European University Association), CIDMEF (Conférence Internationale des Doyens et des Facultés de Médecine d’Expression Française), CIDPHARMEF (Conférence Internationale des Doyens des Facultés de Pharmacie d’Expression Française), CID-CDF (Conferinta Internationala a Decanilor Facultatilor de Chirurgie Dentara de Expresie Franceza) si au fost considerate in conformitate cu standardele europene. Suntem prima universitate din estul Europei care a primit certificatul de calitate „Label CIDMEF”.

Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” a avut si va avea intotdeauna o atitudine deschisa fata de reprezentantii media. In ultimii ani, presa franceza si-a manifestat constant interesul pentru invatamantul medical clujean, realizand multiple vizite si reportaje pe aceasta tema. In noiembrie 2016, ultima vizita a jurnalistilor din cadrul aceluiasi trust de presa, France TV (France 5), s-a concretizat printr-o serie de reportaje difuzate in cadrul emisiunii Magazine de la Santé, care au relevat in mod pozitiv activitatea universitatii noastre.

UMF „Iuliu Hatieganu” depune toate eforturile pentru a creste calitatea profesionalizarii si pentru a forma medici competenti care sa serveasca in mod adecvat comunitatile in care vor profesa.

Medicina clujeana este un brand al cetatii si una dintre cele mai influente si mai importante resurse pentru comunitatea locala, daca luam in considerare calitatea profesionala si umana a medicilor clujeni.
Suntem transparenti in comunicarea cu presa, pe care o dorim un partener de nadejde in perfectionarea activitatii noastre.

Share.

Leave A Reply