Un nou apel la donarea de sange

Un nou apel la donarea de sange

0

Directia de Sanatate Publica a municipiului Bucuresti a lansat, luni, un nou apel privind donarea de sange – exista in continuare deficit de sange in unele unitati sanitare. In urma cu cateva zile, ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu facea un bilant al apelului ministerului pe care il conduce, referitor la donarea de sange: ”am reuşit sa avem in centrele de donare de trei ori mai mulţi donatori decat in zile obişnuite”.

Directia de Sanatate Publica a municipiului Bucuresti anunta ca intentioneaza sa imbunataţeasca modul in care se face donarea sangelui in randul populaţiei, astfel incat sa incurajeze din ce in ce mai mult donarea voluntara de sange. Cei care vor sa ofere sprijin semenilor se pot prezenta la sediile centrelor de transfuzii sau la spitalele unde se colecteaza sange. Cu actul de identitate se vor prezenta la recepţie şi vor completa un chestionar. Urmatoarea etapa o constituie triajul medical, care presupune şi examenul clinic. in funcţie de rezultatul analizelor, li se comunica daca pot sau nu dona sange.

Ministrul Sanataţii Nicolae Banicioiu a anunţat, recent, ca va reinfiinţa centrele mari de donare din spitale, inchise acum trei ani, incepand cu Spitalul Fundeni, in septembrie, şi continuand cu Spitalul Universitar şi Bagdasar.

Conditii pentru donarea de sange

Pentru a putea fi donator trebuie sa ai intre 18 şi 60 de ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, 60 -100 batai/minut, tensiune arteriala sistolica intre 100 şi 180 mmHg, sa nu fi suferit in ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore inaintea donarii, sa nu te afli sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Donarea de sange presupune ca donatorii sa nu aiba sau sa fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, tuberculoza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele (psoriazis,vitiligo), miopie peste (-) 6 dioptrii, cancer.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.