Un nou tratament pentru leucemie, aflat inca in teste, mai eficient in uciderea celulelor canceroase si mai putin toxic pentru restul organismului

Un nou tratament pentru leucemie, aflat inca in teste, mai eficient in uciderea celulelor canceroase si mai putin toxic pentru restul organismului

1

Cercetatorii au descoperit un nou tratament pentru leucemie, cu eficacitate mai mare in distrugerea celulelor canceroase, dar care are efecte devastatoare mult mai mici asupra celulelor sanatoase decat clasicul tratament cunoscut pana acum.

Baza, un tratament deja existent

Oamenii de stiinta au pornit de la un tratament deja existent, bazat pe un oxid triplu de arsen, pentru un anumit subtip de leucemie. Pentru a imbunatati eficienta tratamentului si pentru a scadea toxicitatea, a fost dezvoltat un nou mod de a livra oxidul de arsen celulelor canceroase.

Cercetatorii au descoperit ca celulele bolnave au mult mai multi receptori pentru feritina, principala proteina care stocheaza fierul in celule. Au introdus apoi oxidul de arsen in interiorul unui tip de feritina. In urma testelor de laborator au observat ca celulele leucemice absorb rapid acest nou compus, incorporand si arsenul, care apoi le ucide.

Tratamentul, mai putin toxic pentru celulele sanatoase

Descoperirea este una revolutionara, mai ales ca pentru a distruge jumatate din celulele leucemice dintr-o proba este nevoie de cinci ori mai putin arsen livrat prin noul compus decat prin metoda traditionala, ceea ce inseamna efecte negative mult mai mici asupra celulelor sanatoase.

De asemenea, testele efectuate pe probe de maduva osoasa de la pacienti cu leucemie au indicat de asemenea un efect puternic asupra celulelor canceroase cu efecte minore asupra celulelor sanatoase. Mai mult, noul tratament ar fi aplicabil si altor tipuri de leucemie, nu doar subtipului initial vulnerabil la tratamentul cu arsen.

Noul tratament a fost testat pe soareci, iar in urma rezultatelor, cercetatorii au observat ca depunere de arsen in inima, ficatul, splina, plamanii, rinichii si creierul soarecilor fata de vechiul tip de tratament este de la doua pana la cinci ori mai mica.

Urmeaza testele clinice

Acum, oamenii de stiinta urmeaza sa se concentreze pe studiile clinice pentru a vedea daca noul tratament isi pastreaza eficacitatea si daca exista alte efecte secundare decat cele cunoscute, precum si severitatea acestora, inainte sa fie folosit pe oameni.

Un alt lucru incurajator este ca acest nou tip de tratament ar putea fi aplicat si altor tipuri de leucemii si chiar in cazul tumorilor solide.

Leucemia este un tip de cancer ce ia nastere, de obicei, in maduva osoasa, iar rata de supravietuire pentru o perioada de cinci ani, este de aproximativ 60%.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Un nou tratament pentru leucemie, aflat inca in teste, mai eficient in uciderea celulelor canceroase si mai putin toxic pentru restul organismului • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.