Un plan inovator de gestionare a hepatitei C pentru România

1

hepatita CCoaliția „Împreună împotriva Hepatitei”, lansată în 27 noiembrie 2013, are ca obiectiv demararea unui program clar de informare, prevenire, diagnosticare și tratament al pacienților cu hepatită virală C (HVC), care să ducă până la finalul anului 2020 la plasarea României în primele 5 locuri ale Indicelui European al Hepatitei .

Lansată sub patronajul Ministerului Sănătății, Coaliția are drept membri reprezentanți ai: Fundației „Prof. Dr. Matei Balș”, Societății de Boli Infecțioase și HIV/SIDA, Societății de Gastroenterologie și Boli Hepatice, Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), Asociației Europene a Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (ELPA) și ai Alianței Pacienților Cronici din România (APCR). Din Coaliție fac parte companii farmaceutice precum: Janssen România, Bristol-Myers Squibb (BMS) și Merck Sharp & Dohme (MSD).

„De ce ne ocupăm acum, în această manieră, de HVC? Răspunsul e simplu: știm incidența, circa 3,4% din populație; știm că e o boală care se poate vindeca printr-o terapie adecvată și că pentru a scădea parametrii epidemiei HVC, screening-ul și terapia sunt cele mai bune metode și cele mai la îndemână. Proiectul Coaliției propune soluții pentru tratarea pacienților cronici, mai ales că trebuie să ținem cont de faptul că avem un număr crescut de pacienți, urmare a transfuziilor de sânge efectuate în perioada anilor ’80-’90. Conform  datelor de incidență estimăm că în România, există aproximativ 600.000 de cazuri de persoane infectate cronic cu virusul hepatitic C”, a declarat Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Director Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

hepatita C

Plan de abordare pragmatică și realistă a Hepatitei C în România

Structurat în patru componente, planul propune soluții pentru îmbunătățirea managementului hepatitei C. Unul dintre aspectele esențiale avute în vedere este legat de: intensificarea ratei de testare, diagnosticarea și crearea unui registru de pacienți. Altă componentă aduce în discuție posibile programe care să ducă la o creștere a aderenței pacienților la tratamentele pentru hepatita C.

O noutate adusă de model se referă la diverse posibilități de finanțare, care să permită tratarea unui numar cât mai mare de pacienți în vederea vindecării și a limitării transmiterii virusului hepatitic C.

O astfel de posibilă sursă este cea a obligațiunilor de impact social, care presupune stabilirea de parteneriate public-private pe termen lung în vederea finanțării. Astfel, instituțiile de la nivel local sau național, de exemplu primăriile sau spitalele, care apreciază că se confruntă cu un număr mare de cazuri de hepatită, pot iniția propriile proiecte de management al afecțiunii, urmând să atragă finanțarea necesară. Valoarea adăugată a acestui model de finanțare constă în faptul că finanțatorii –fundații, companii farmaceutice, ONG-uri etc. -își pot aduce propria expertiză în managementul respectivului proiect, astfel încât instituția contractantă să poată dezvolta în timp un mecanism sustenabil de auto-finanțare în vederea returnării fondurilor primite pentru proiect, dar și pentru atingerea altor obiective.

Nu în ultimul rând, modelul cuprinde și o parte legată de proiecte educaționale și informare, atât pentru pacienți, cât și pentru medici, având drept scop creșterea ratelor de depistare precoce a VHC, accesul la noi tratamente și reducerea apariției de noi cazuri.

 „Hepatita C supranumită și pandemia silențioasă este o boală contagioasă, care afectează cvasi-exclusiv ficatul. Evoluția ei este silențioasă până în stadiile avansate, când se complică cu ciroză și cancer hepatic. Infecţia cu virusul hepatitic C se transmite, de obicei, când o persoană ajunge în contact cu sângele unei persoane infectate. Vestea bună, însă, este că boala este vindecabilă, spre deosebire de hepatita B și HIV, cu condiția de a fi depistată la timp, iar pacientul să primească tratamentul adecvat”, afirmă Conf. Dr. Liana Gheorghe şef Secţia III a Departamentului de Gastroenterologie a Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic a Institutului Fundeni.

Lansarea Coaliției „Împreună împotriva Hepatitei” este corelată cu statisticile alarmante ale Organizației Mondiale a Sănătății care plasează țara noastră pe locul 4 la nivel mondial ca rată a mortalității cauzate de afecțiunile hepatice: 44,5 decese la suta de mii de locuitori, în condițiile în care media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori.

„Lansarea Coaliției este o inițiativă binevenită în contextul problemei de sănătate publică pe care hepatita C o reprezintă la momentul actual în România. Totodată, dat fiind faptul că în umbra unui pacient diagnosticat, se ascund alte trei potențiale cazuri nedepistate, suntem de părere că se impune actualizarea strategiei naționale în managementul HVC”, declară Marinela Debu, Președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.

Despre Coaliția „Împreună împotriva Hepatitei”

Proiectul a fost inițiat cu sprijinul Janssen. Coaliția „Împreună împotriva hepatitei va implementa acest plan și este deschisă oricăror părți interesate, inclusiv companiilor farmaceutice. Au aderat deja la Coaliție companiile Bristol-Myers Squibb (BMS) și Merck Sharp & Dohme (MSD). Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați: www.impreunaimpotrivahepatitei.ro.

 

Share.